Хто і на яких умовах зможе купити землю

З першого липня відкрився ринок землі. Кожен українець може офіційно продати чи купити наділ. Поки що у державі зареєстровано три такі операції.

Та експерти закликають не поспішати з продажем, адже з часом вартість такого товару тільки зростатиме. До 2024 року купити землю має право лише громадянин України, до того ж у його власності може бути не більш як 100 га.

ВАРТІСТЬ 1 ГЕКТАРА

Мораторій на право продажу землі діяв в Україні 20 років. Бізнесмени зможуть купувати землю лише після 2024 року і матимуть право власності не більш як на 10 тис. га чорнозему. Продавати можна будь-яку землю, але якщо ділянка розташована за 50 км від кордону – то її придбати не можна. Орендарі, які користувались наділами постійно з 2010 року, мають перевагу перед іншими покупцями.

«Право першої черги на покупку землі надано орендарям – саме їм продавець повинен насамперед запропонувати купити ділянку. Якщо ж власник наділу продав його іншим людям, то договір оренди все одно залишається у силі. Угода може бути припинена лише за згодою сторін, або за рішенням суду. Землі державної та комунальної власності не продаватимуть, їх можна тільки взяти в оренду», – зазначив начальник відділу з питань земельних відносин та земельного кадастру управління агро­промислового розвитку обласної держадміністрації Сергій Корнієвський.

Якщо людина має право користуватися землею, то аби її продати чи отримати у свою власність, вона повинна її купити. Для постійних користувачів є пільгові умови, розстрочки платежу, але таке поняття і норма як «постійне корис­тування» припиняється. «У разі продажу ділянки її власник сплачує 6,5% податку, де 5% – це прибуток на доходи фізичних осіб, 1,5% – військовий збір. Податки нараховуватимуть від вартості, зазначеної в угоді, але вона повинна бути не нижче, ніж нормативно-грошова оцінка», – сказав Сергій Корнієвський.

У середньому по Україні нормативна грошова оцінка одного гектара землі складає близько тисячі доларів. У нашій області – це 30 тис. грн. Ціна може змінюватись залежно від регіону. «Проводились опитування серед власників та можливих покупців і між ними відбувається протиріччя. Ті, хто хоче придбати, пропонують по 500 доларів за 1 гектар. Продавці ж вважають, що ціна одного гектара наділу повинна бути не менш як 6 тис. дол. Для формування ринкових цін потрібно кілька років. Наприклад, у Чехії, коли там відкрили ринок землі, один гектар коштував 1,2 тис. дол, нині – 4 тис. дол», – розповідає Сергій Корнієвський. За прогнозами експертів, середня ціна одного гектара через кілька років складатиме 50 тис. грн.

ЯКІ ДОКУМЕНТИ ПОТРІБНІ

Якщо землевласник вирішив продати землю, то йому потрібно підготувати для цього документи. По-перше, ділянка має мати кадастровий номер. Тільки тоді її можна буде реалізувати на ринку.

«Якщо у власника є державний акт на землю, то в ньому має бути вказаний і кадастровий номер. Пере­вірити його можна на сайті Держгеокадастру у розділі «Публічна кадастрова карта». Ввівши номер ділянки, користувач побачить відомості про саму ділянку. Якщо інформація в реєстрі відсутня, а з таким можуть зіткнутись власники, які отримали держакти до 2004 року, то вони повинні звернутись до землевпорядної організації», – зазначає юрист Анастасія Андреєва.

Наділ із номером слід оформити в Державному реєстрі прав на нерухоме майно. Зробити це можуть виконавчі органи сільських, селищних і міських рад, нотаріуси або ЦНАПи. Для цього необхідно мати із собою витяг із Державного земельного кадастру. Отримати його можна, зареєструвавшись на профільному сайті або в нотаріуса. Також продавцю потрібно мати витяг з Державного реєстру прав, документ, де прописана нормативно-грошова оцінка земельної ділянки та згода іншого члена родини на продаж землі.

Тамара Бєлкіна