І заграли українські гармоністи на Дніпропетровщині (Фото)

Село Гаврилівка на Покровщині враз помолоділо у свіжій зелені дерев, пахощах весняних квітів, а ще – у чарівних мелодіях гармошок. Бо сюди з різних областей України з’їхалися усі музиканти на фестиваль, приурочений до 80-річчя гаврилівського гармоніста Віктора Павловича Галчанського.

У переповненій глядацькій залі будинку культури оголошується початок особливого народного свята – фестивалю «Чарівні мелодії гармоні». І щоб такий чудовий задум здійснився, і щоб усі учасники запам’ятали усе побачене і почуте надовго, як завжди його матеріально підтримав господар села, генеральний директор ТОВ «Зоря», депутат обласної ради Анатолій Давидович Пучка, а також сільський голова Маломихайлівської ОТГ Анатолій Вікторович Зайцев.

Зазвучав Гімн України у виконанні талановитого гаврилівського квартету і на сцену запрошуються: сам ювіляр Віктор Павлович Галчанський, гармоністи – гості фестивалю, яких організував на таку далеку поїздку член ради Всеукраїнської асоціації гармоністів Петро Давидович Григоренко. Першою учасників привітала голова Покровської райадміністрації Світлана Григорівна Назарчук, яка була запрошена на музичне свято і ювілей народного музиканта разом зі своїми колегами, а це: перший заступник голови В’ячеслав Петрович Рибачук, заступник голови Людмила Олександрівна Давиденко, начальник відділу освіти, молоді і спорту Сергій Олексійович Нечипоренко.

Світлана Григорівна сказала ось такі щирі слова: «Свято в Гаврилівці унікальне, бо несе воно радість людям багато років і ентузіастом його завжди є наш ювіляр Віктор Павлович Галчанський. Увесь наш район знає, що Ви, шановний Вікторе Павловичу, взірець сили духу и невичерпної енергії, і то велике щастя чути Вашу музику, веселу і сумну, яка десятиліттями звучить на усіх сільських святах. Нехай же Ваша любов до гармоніки шириться, від рідної Гаврилівки і до усіх куточків неньки-України. Бачите, як багато Ваших друзів-гармоністів приїхали на ювілей і Ваш фестиваль, щоб порадувати усіх нас народною музикою. Приймайте і наші подарунки на радість Вам і на здоров’я».

Привітавши ювіляра, сільський голова Анатолій Вікторович Зайцев вручив йому куточок української природи в картині.

Ведуча урочистого зібрання Тетяна Семенівна Тімофєєнко розповіла усім присутнім, якою особливою людиною є Віктор Павлович Галчанський, йому 80 років, а він і зараз працює керівником дитячого колективу, учить дітей грати на музичних інструментах і на своїй улюбленій гармошці.

У його родині грають усі – сини Юрій і В’ячеслав, онуки Влад і Альона, невістка Ліна, зять Василь, сестра Галина.

І тут до слова запрошується організатор зустрічі українських гармоністів Петро Давидович Григоренко, який сказав так: «Ми проїхали половину України, але такого порядку, що на полях, що у самій Гаврилівці ніде не бачили. А  з якою щирою гостинністю тут нас зустрічали, що не знаю, як доведеться прощатися… Керівник господарства Анатолій Давидович заслуговує якнайбільшої подяки.  А зараз я передаю найдорожчий подарунок ювіляру – цю новісіньку гармошку від народного депутата України Аркадія Олександровича Корнацького, який теж любить гармонь і уже більше 60-ти їх подарував колегам-гармоністам по всій Україні. Від нас, Вікторе Павловичу, цей конверт з грішми, щось собі купите. А тепер наше музичне вітання і ювіляру, і всім присутнім».

Глядачі не шкодували своїх долонь, і радо вигукували слова подяки талановитим музикантам.

Ювіляр залишається на сцені і разом зі своїми маленькими вихованцями виконують музичні твори. Щасливі діти, щасливі батьки і щасливий учитель Віктор Павлович Галчанський – простими словами і не передати, бо це треба було тільки бачити і чути.

І знову учитель і його учень – 10-класник Артем Сидоренко і лине музика аж під небеса над Гаврилівкою. Яка краса і сила!

А фестиваль у Гаврилівці «Чарівні мелодії гармоні» все називав і називав нові імена його учасників, а я прошу до розмови Віктора Павловича Галичанського, який так охоче і сказав: «Мій батько дуже любив музику, бабуся Химка, відчувши і мій інтерес до музики, купила гармошку у когось, а мені тоді було 10 років. Сталося так, що у селі нашому був тільки один гармоніст і той якраз одружувався і на його весіллі нікому було грати і попросили мене. Я і заграв, і з тої пори і по сей день граю на гармошці, веселю своїх односельчан. А минулого року наша асоціація присвоїла мені звання заслуженого гармоніста України. Маю двох синів гармоністів, уже й онуки тягнуться до музики».

А над Гаврилівкою злітають мелодії за мелодією з-під рук талановитих гармоністів. Якби то був ще й конкурс, то, мені здається, важко було б визначити переможця серед 25 музикантів з народу.

Селище Покровське представив Микола Петрович Куліков, який 20 років успішно очолює колектив водоканалу і все життя не розлучається з гармошкою, і особливо з тією, яку йому колись подарував Іван Васильович Копичай – Герой України.

Дует «Золота пара» з Полтавщини Надія Іванівна Марченко та Микола Григорович Кирик заспівали наших різних українських пісень під чарівні звуки гармоні. А ось уже  на сцені Гаврилівське подружжя Чопенків – Василь Якович та Галина Павлівна – гармошка і бубон, про яких знає усе село, так їх доля спарувала і в любові до музики.

Місто Дніпро представив на фестивалі Яків Дмитрович Полюхович, який грає з 10 років і всі його 7 братів теж музиканти. Наступним запрошується той самий Петро Давидович Григоренко з міста Умані, який тільки нещодавно захопився грою на гармошці і тепер його душа цим утішається поруч з роботою на землі. А глядачі проводжали музиканта і красивого українця оваціями і бурхливими оплесками.

На сцені грав викладач Уманського університету Олександр Олексійович Калінчук, а я запрошую до ось такої розмови Петра Давидовича Григоренка: «Мені хочеться згуртовувати літніх за віком музикантів, бо хто ж передасть народний інструмент гармонь молодим – тільки ось вони, яких ви сьогодні чуєте. У липні плануємо провести Міжнародний фестиваль-конкурс «Золота гармонь України» в Уманському парку «Софіївка» під патронатом голови Уманської райдержадміністрації Євгена Михайловича Данченка, головного спонсора Антіна Володимировича Яценка, а також за підтримки керівників господарств та підприємств Уманського району. Запрошені будуть і Віктор Павлович Галчанський із синами з Гаврилівки та молодий музикант і з вашого райцентру – смт Покровське – Антон Сердюк, який пречудово оволодів гармошкою та ще й співає гарно. Будуть гості з Литви, Латвії, Естонії та Білорусії. Планується майстер-клас, батл-змагання, переможець отримає великий грошовий приз і звичайно буде гала-концерт. Запрошую і вас, журналістку, розказуйте побільше про Українську гармонь».

Кілька разів ще виходив на сцену і сам ювіляр, його сини Юрій та В’ячеслав, викликаючи у глядачів бурхливі емоції пречудовою музикою гармоні.

Імена усіх учасників фестивалю називала ведуча програми Тетяна Семенівна Тімофєєнко і обов’язково щось особливе про кожного говорила: Сергій Іванович Пусь і грає, і співає в хорі; Петро Іванович Ярема з Вільногірська ще й повертає до життя улюблений інструмент, а сам грає з дитинства; Юрій Олександрович Шинкаренко з Донеччини, музикант-віртуоз і керівник ансамблю «Одинокая гармонь», Сергій Ігоревич Мац з Харківщини підкорив публіку виконанням під гармошку наших рідних українських пісень, Федір Петрович Сергієнко з Гаврилівки все життя працює на землі і з гармошкою не розлучається; Микола Петрович Михайленко з Донеччини має своїх аж 5 гармошок, сам ще й ремонтує, одній уже 80 років, а звук у неї, як у молодої.

Антон Сердюк підкорив народ і голосом, і грою на гармошці, отже, є кому продовжити життя народному інструменту, а потім сказав так: «Я співав для своєї мами, яка тут присутня в залі. Дорога до гармошки була недалекою, бо ми з моїм племінником Станіславом реставруємо старенькі інструменти. Я ж народився в Гаврилівці і закінчував Гаврилівську музичну школу, ось звідки і прийшла любов до гармошки. А мої синочки – один грає на бубоні, другий – на ложках. Музика з нами живе».

Петро Петрович Прохода з Донеччини, який все життя несе у серці любов до музики; Валерій Миколайович Іващенко, родом з Великомихайлівки, голосом своєї гармошки довів, що музика вічна; Анатолій Михайлович Делістьянов з Кировоградщини, закоханий понад усе в музику; Петро Сергійович Предачук з Донеччини музикант і художній керівник шахтарського будинку культури; Василь Петрович Волошко з Полтавщини – майстер «золоті руки»; Микола Андрійович Гейко із Запоріжжя, призер різних музичних фестивалів; Сергій Федорович Чучук з нашої рідної Покровщини; Олександр Вікторович Журавльов, гармоніст із Дніпра – усі вони дарували незабутні години радості, музика яких торкалася теплом до кожного небайдужого серця.

Майже 4 години над Гаврилівкою линули красиві мелодії дзвінкоголосої гармоні, де проходив фестиваль всенародної улюблениці, без якої жодне селянське свято не обходиться, вона завжди з народом. І голова Покровської райдержадміністрації, що на Дніпропетровщині, Світлана Григорівна Назарчук подякувала усім музикантам за ту любов, яку вони подарували усім глядачам і вручила кожному на згадку сувеніри в образі гармошки, грамоти і висловила побажання до наступної зустрічі на Гаврилівській землі. А Петро Давидович Григоренко, який організував цю поїздку до Гаврилівки, подякував за все і сказав: «Які ви всі тут особливі люди, чарівна жінка – ваша голова адміністрації Світлана Григорівна, привітний сільський голова Анатолій Вікторович, але особлива подяка господарю села Анатолію Давидовичу, який разом зі своєю дружиною Катериною Антонівною прожили з нами ці чудові і неповторні години в обіймах музики. Враження наші найкращі від села Гаврилівки і його жителів. Хай Бог дає вам усього того, що є в світі найкращого! І до зустрічі в моїй рідній Умані! Хай живе до віку українська гармонь  і Всеукраїнська асоціація гармоністів, яку підтримують щедрі і небайдужі українці!».

Лілія Данилюк,

фото авторки