Інновація уряду: нові правила отримання житлових субсидій

Під Новий рік в Україні підвищили комунальні тарифи – подорожчали вода, світло та опалення. Аби знизити соціальну напругу, уряд заявив, що відтепер іще більше громадян зможуть отримати матеріальну допомогу для оплати житлово-комунальних послуг та перерахувати субсидію у бік збільшення. Як саме це зробити – читайте у нашому матеріалі.

СПРОЩЕНА СИСТЕМА

На Дніпропетровщині житлову субсидію отримують 230 тис. мешканців області. Ті, хто вже мають таку допомогу, – отримуватимуть її й надалі.

«Субсидії автоматично перепризначаються на наступні періоди. Заяву подавати не треба. Таке правило діє на весь період карантину. Автоматично субсидіантам перерахують і держдопомогу за січень. Її розмір буде збільшено, підвищення тарифів такі люди не відчують», – зазначила начальниця відділу департаменту соцзахисту населення Дніпропетровської облдержадміністрації Олександра Довидовська.

Вона також нагадала, що сума держдопомоги визначається індивідуально, залежно від доходів родини, але розраховується за єдиною для всіх формулою. Відповідно, якщо доходи зменшились, зменшується і відсоток обов’язкової плати за житлово-комунальні послуги. Якщо дохід родини, навпаки, зріс – зменшується сума субсидії.

«Тепер скорис­татися державною допомогою зможуть більше громадян. Наприклад, вона надається і тим людям, які офіційно працюють за кордоном. Це нова норма, бо раніше субсидія не призначалась домо­господарствам, якщо один із членів родини перебуває за кордоном більш як 60 днів. Сума допомоги залежить від розміру середньомісячного сукупного доходу допомогосподарства, який розраховується на одну особу», – зауважила Олександра Довидовська.

Вона також наголосила, що субсидія призначається на загальних підставах як тим, хто звільнений від сплати єдиного соціального внеску, хто успадкував житло упродовж останнього року, так і тим, хто не має ніяких доходів. Раніше, аби такі категорії громадян отримали державну допомогу на сплату комунальних послуг, потрібно мати спеціальне рішення комісії.

«Спрощено процедуру оформлення субсидії для тих, хто втратив роботу і нині є на обліку у центрі зайнятості. У доході таких людей враховуватиметься тільки допомога по безробіттю. Нагадаю, до цього враховувалась сума заробітної плати за півроку, тож зараз вимоги трохи змінено», – сказала Олександра Довидовська.

ЯК ОТРИМАТИ

Як зазначили в управлінні соціального захисту облдержадміністрації, під час карантину розмір субсидії визначають з урахуванням збільшених на 50% соціальних норм споживання газу, води та елект­роенергії. Оформити державну допомогу можна, не виходячи з дому, на сайті Міністерства соціальної політики. Якщо людина хоче скористатись такою формою подання заяви, то вона повинна мати електронний підпис. Якщо його немає – громадянин повинен у найближчий місяць навідатись до управління соціального захисту та особисто підписати документи й очікувати результату. Якщо подати документи в електронному вигляді немає змоги – треба звернутись до ЦНАПу, або районного управління соціального захисту.

Ще один варіант – відправити папери поштою до органу соцзахисту. Документів, які потрібно заповнювати, – всього два. Це декларація та заява на отримання допомоги. Співробітники органів соцзахисту перевіряють зазначені дані. Якщо виявиться, що громадянин отримував більший дохід, ніж було зазначено в декларації, і при цьому держава надавала йому субсидію – допомогу доведеться повернути. Субсидія призначається упродовж 10-30 днів з моменту подання заяви. Допомогу на оплату комунальних послуг не надаватимуть, якщо родина впродовж року здійснила покупку вартістю більш як 50 тис. грн або у власності одного з членів домогосподарства є авто, «молодше» 5 років. Стосовно тих, хто мешкає у квартирах понад 120 кв.м або будинках площею більш як 200 кв.м, то надання субсидії вирішується індивідуально, за зверненнями громадян.

Держдопомогу люди нині отримують на банківську карту або у відділенні банку грошима. Ті, хто торік «проштрафився» та заборгував за комунальні послуги понад 340 грн, гроші в руки не отримують, кошти перераховують на їхній особис­тий рахунок у державному банку, а потім автоматично списують і витрачають на погашення «комуналки». До речі, якщо людина отримувала субсидію, але за певний період її не сплатила і борг склав понад 20 неоподатковуваних мінімумів – допомогу можуть скасувати.

ТАМАРА БЄЛКІНА