Історичний музей Дніпра підтримав дослідника з Болгарії

Дніпропетровський національний історичний музей імені Яворницького долучається до різних ініціатив та підтримує дослідників. У 2019 році вийшла монографія болгарського дослідника Г. Володимирова «Сережки у вигляді знаку питання з середньовічної Болгарії (ХIII–ХIV ст.)». Повідомляють на сайті музею. 

Робота присвячена матеріальним відбиткам куманської орди на культурі Другого Болгарського царства, а саме: східним впливам та їх матеріальним агентам, що позначилися на культурному розвиткові Другого Болгарського царства. Віяння Сходу розглянуті через призму специфічного виду прикрас – так званих «сережок у вигляді знаку питання».

Автор розглядає різні теорії їх походження і поширення в середньовічні часи. Висуваючи при цьому гіпотезу про кочівницькі типи моди, що виникли в культурі народів так званого кимако-кипчацького кола, і ці прикраси поширювалися під час їх переселення.

Під час роботи над монографією Володимиров також звертався за консультацією до нашого музею стосовно такого роду типів сережок в наших фондах, адже у нас зберігається 11 подібних одиниць. Вибірку і консультацію проводила снс відділу фондів, зберігач археологічного фонду М.Й. Сердюк