Карнавал, битва хорів і гастрономічний фестиваль: як Дніпро відзначатиме День народження

На День народження Дніпра мешканців і гостей міста очікує безліч надзвичайно приємних сюрпризів і подарунків.

Краще за Ріо

Програма свята – насичена й видовищна. Мабуть, найяскравішим подарунком для усіх стане карнавальна хода. «Ми хочемо повторити успіх Ріо-де-Жанейро, приголомшливі костюми та макіяж артистів. Очікуємо понад 5 тис. учасників. Заявки подають навіть цілі підприємства.  На нашому карнавалі будуть танцівники, спортсмени, циркові виконавці, оркестри і ретроавтомобілі», – розповідає режисер карнавальної ходи Денис Миргоязов. Дійство з танцівниками на платформах стартуватиме 9 вересня об 11.30 з площі Героїв Майдану. Рухатиметься проспектом Д. Яворницького. Далі поверне на вул. Воскресен­ську, а звідти Січеслав­ською Набережною – прямісінько до Фестивального причалу. Вже тут, на головному концертному майданчику міста, учасники карнавалу проведуть флешмоб, під час якого утворять величезний напис «I love Dnipro». Надвечір усіх запрошують вражаючі шоу – авіа, водне та вогняне, а також – музична програма. Очікують спеціальних гостей – Сердючку та Alekseevа.

«Битви» хорів та автівок

У середмісті проведуть гучну «Битву хорів»: 11 співочих колективів із різних міст України разом виконають композицію «Детка, это Днепр». До речі, після прем’єри у 2014  році її називають неофіційним гімном міста. Крім «Битви» хорів, відбудеться святкове дефіле оркестрів і мажореток. До нас приїдуть найкращі військові оркестри України з Чернігова, Новомосков­ська та Миколаєва. Дівчат-мажореток очікуємо з Одеси.

На День міста пройде Відкритий міський кубок із дрег-рейсінгу Drag bitva – 2017. Такі авто­змагання уперше проведуть на шляхах великого міста: близько 70 дрег-рейсерів з усієї України приїдуть до Дніпра, щоб подолати дистанцію завдовжки 402 м менш ніж за 7,8 секунди. Цей час нині є рекордним. Траса перегонів починатиметься на вул. Павлова і простягнеться до Кайдацького мосту.

Пішки по «Емальєрній»

Цікаві сюрпризи підготував Музей українського живопису. По-перше, для поціновувачів творчості відкриють «Емальєрну» вулицю, використавши у закладці близько 200 робіт відомих майст­рів. Такого дива в Україні ще не було. По-друге, створять арт-майданчик, на якому професійні художники проведуть для бажаючих майстер-класи з Петриківського розпису, роботи з керамікою; познайомлять із живописом, графікою, писанкарством, японським оригамі. Третім сюрпризом стане відкриття нових виставкових площ музею, де розміс­тять основний фонд робіт дніпровських художників та Музею японської гравюри. Та це не всі мистецькі заходи.Після «Ємальєрної» вулиці не завадить побувати на Алеї творчості, що є невід’ємною частиною міста. Чекатимуть відвідувачів експозиції Дніпровського будинку мистецтв та виставкової зали Дніпропетровської організації Національної спілки художників України. На Театральному бульварі відбудеться бенефіс театрів міста, а на набережній – виступи дитячих колективів та фестиваль пісочної анімації. Біля цирку всі охочі зможуть побити посуд, узявши участь в акції «Тарілка на щастя», а ввечері поспівати з Ігорем Кондратюком у «Караоке на майдані».

«Самар-Дніпро-фест»

Не менш цікавим планується святкування й 10 вересня. На  набережній проведуть гастрономічний фестиваль «Dnepr Food Fest – 2017». Вечірній подарунок від «Альянс Франсез» – опера на березі Дніпра (майданчик напроти готелю «Дніпропетровськ»). Відвідувачам парку ім. Т. Г. Шевченка буде до душі проект DNIPRO FLOWER SHOW – 2017. Іще один святковий захід – другий український фестиваль «Самар-Дніпро-фест», який пройде на території Новобогородицької фортеці. На ньому виступатимуть творчі та рок-колективи, зокрема, – поп-гурт «Антитела». Для свята підготували макет фортеці; реконструктори продемонструють історичні події. Відвідувачів чекають турніри, майстер-класи та катання на козацькій чайці. Також можна буде подивитись, як тривають
археологічні розкопки.

Поліна Дмітрієва