Кава може допомогти уникнути повторного інфаркту

Одужання від серцевого нападу може зайняти кілька місяців, і ви можете не уникнути чергового нападу, що загрожує життю. Насправді, один серцевий напад означає, що у вас більше шансів постраждати від ще одного. Чи може тут допомогти вживання кави?

Доктор Хіроясу Ісо сказав: “Існує велика потреба в наукових даних щодо способу життя тих людей, хто пережив серцеві напади”. Професор охорони здоров’я в Університеті Осаки, Японія, зазначив, що населення швидко старіє, тож ця проблема загострюється, пише Жіночий світ з посиланням на Express.

У клініці Мейо зазначають, що ризик серцевого нападу зростає у чоловіків після 45 років, а у жінок після 55 років. Враховуючи, що населення продовжує старіти, зростає ймовірність того, що більшій кількості людей доведеться розуміти, як дбати про себе після серцевого нападу.

У дослідженні взяли участь понад 46 000 учасників у віці від 40 до 79 років. 60% з них були жінками, а 40% – чоловіками. Вони отримали анкети, що включали питання про демографічні показники, спосіб життя, історію хвороби та дієту.

Учасники були розділені на групи – тих, у кого в анамнезі був серцевий напад, і тих, хто його не мав. Потім науковці проаналізували кількість та частоту споживання кави. За порцію кави було прийняти 100 мл напою. При цьому було враховано, пили учасники чорну каву або каву з молоком та цукром. Перший варіант, звичайно, корисніший.

Постраждалі від серцевого нападу, які випивали одну чашку кави на день, мали приблизно на 22% нижчий ризик смерті, порівняно з тими, хто після серцевого нападу не вживав каву регулярно.

Люди без серцевих нападів в анамнезі, які споживали одну або кілька чашок кави на день, мали приблизно на 14% нижчий ризик смертності від усіх причин у порівнянні з тими, хто не вживав кави.

Це дослідження мало спостережливий характер, тобто дослідники могли помітити тільки кореляцію, а не причинно-наслідкові зв’язки. Потрібні подальші дослідження, щоб зрозуміти, як кава може допомогти зменшити серцево-судинний ризик. Ці результати були опубліковані в  American Stroke Association journal у лютому 2021.

фото: з відкритих джерел