Кава проти чаю: який напій вважається більш корисним для здоров’я

І кава, і чай по-своєму корисні для здоров’я. Ви можете насолодитися чашечкою свіжозавареного чаю, аби втамувати спрагу і заспокоїтись. Або ж випити ароматної кави перед важливою зустріччю, аби покращити концентрацію та уважність, пише Жіночий світ з посиланням на The Advertiser.

Хоча було проведено досить багато досліджень щодо корисних властивостей обох напоїв, всі вони базувалися на спостереженнях, і науковці досі не впевнені, що один з цих напоїв корисніший за інший.

Якщо говорити про кофеїн, у каві його міститься майже вдвічі більше, ніж у чорному чаї. Надлишок кофеїну може шкодити вашому здоров’ю, тож за цим показником перемагає чай. Якщо мова йде про схуднення, то і чай, і кава, за умови що ви не додаєте до них молоко та цукор, можуть прискорювати метаболізм і пригнічувати апетит. Якщо для вас важливий вміст антиоксидантів у напої, то тут теж варто віддати перевагу чаю. Чай містить поліфеноли, які мають протизапальні властивості і допомагають організму боротись з багатьма хворобами.

Для більшості людей, вибір ранкового напою обумовлений, скоріше, не його користю для здоров’я в довгостроковій перспективі, а здатністю збадьорити і остаточно зігнати сон. І традиційно для цього обирають каву. Однак, різниця в ефекті кави та міцного чорного чаю не надто велика.

Нещодавно у The New York Times повідомлялось, що помірне вживання кофеїну допоможе прокинутись, підняти настрій, зробить вас більш енергійними, уважними та зосередженими, і навіть допоможе покращити спортивні показники. Однак, надлишок кофеїну може створювати додаткове навантаження на ваше серце.

Тож, хто б не був вашим фаворитом – чай чи кава, не варто захоплюватись і пити чашку за чашкою. Або ж оберіть безкофеїнові варіанти цих напоїв. Так ви зможете насолоджуватись улюбленим смаком, не ставлячи здоров’я свого серця під загрозу.

Фото: pixabay