Коефіцієнт справедливості

«Ми прагнемо дотримуватися цього умовного коефіцієнту у своїй роботі. Це сприяє зростанню надходжень до бюджету та забезпечує стале функціонування фінансово-економічної системи країни», – Богдан Катрушин, керівник Східного міжрегіонального управління ДПС по роботі з великими платниками податків.

Лише місяць тому значних змін зазнало в Україні обслуговування великих платників податків. В країні була впроваджена реформа, згідно якої були утворені п’ять міжрегіональних управлінь – Центральне, Східне, Західне, Південне та Північне з центрами обслуговування відповідно у містах Києві, Дніпрі, Львові, Одесі та Харкові.

Східне міжрегіональне управління ДПС по роботі з великими платниками податків забезпечує реалізацію повноважень Державної податкової служби України у взаємовідносинах з великими та іншими платниками, які перебувають на обліку в нашому управлінні, і здійснює їх податкове адміністрування. Для зручності та якісного обслуговування платників за кожним підприємством закріплені досвідчені фахівці – координатори, які завжди готові надати кваліфіковану допомогу у вирішенні будь-яких проблемних питань під час декларування та сплати податків тощо.

В Східному міжрегіональному управлінні ДПС по роботі з великими платниками податків цього року визначено 287 підприємств бюджетоутворюючих платників податків.

Перший місяць роботи продемонстрував ефективність нового формату обслуговування великих платників.

Тож, у січні 2021 року Східним міжрегіональним управлінням ДПС по роботі з великими платниками податків забезпечено до зведеного бюджету України 2973,4 млн грн, що у порівнянні з січнем минулого року більше на 224,6 млн грн. До державного бюджету надійшло 2715,2 млн грн, зростання становить 199,7 млн грн, а до місцевого бюджету забезпечено 258,2 млн грн, що перевищило показник минулого року на 24,9 млн грн. І це незважаючи на складні умови, в яких ми опинились у період карантинних обмежень.

«Саме такий підхід, коли ми з повагою ставимося до платників податків і враховуємо інтереси держави, і пам’ятаємо про коефіцієнт справедливості, дає можливість ефективно працювати. Можна зауважити, що великі платники податків – це відповідальні підприємства, наше завдання лише допомогти організувати цей процес, аби він відбувся згідно з чинним законодавством та максимально комфортно для платника», – Богдан Катрушин.

Основними джерелами надходження до бюджету у січні 2021 року стали:

ПДВ з вироблених в Україні товарів (2165,4 млн грн, це на 23% більше ніж за відповідний період минулого року);

акцизний податок з вироблених в Україні товарів (276,5 млн грн, зростання на 8,3%);

податок на доходи фізичних осіб (ПДФО)  (259,6 млн грн, зростання на 34,5 %).

«За галузевою ознакою найбільші надходження до зведеного бюджету у січні 2021 року забезпечили:

Підприємства переробної промисловості – 949,7 млн грн.;

Оптова та роздрібна торгівля –  658,4 млн грн;

Постачальники електроенергії, газу, пари та кондиційованого повітря – 188,4 млн грн.;

Підприємства добувної промисловості і розроблення кар’єрів – 95,5 млн грн;

СГД, що здійснюють операції з нерухомими майном – 34,8 млн гривень.

«Хочу підкреслити, що працівники нашої служби несуть відповідальність за свою роботу та місію в суспільстві. Від того, наскільки професійно ми спрацюємо будуть залежати і виплати соціальної допомоги незахищеним верствам населення, зарплати та додаткові виплати (компенсації) лікарям, які зараз фактично працюють на передовій, воюючи за наше здоров’я у період пандемії, вчителям, тощо. Отже, наші принципи: без надмірного тиску, в рамках чинного законодавства, без бюрократії – все це складові коефіцієнту справедливості. Переконаний, ми зробили перший вдалий крок, будемо йти і далі цим шляхом», – зазначив Богдан Катрушин, керівник Східного міжрегіонального управління ДПС по роботі із великими платниками податків.