Дніпрянин підкорив світову столицю моди

Юний дизайнер, дніпрянин Інокентій Косенко у свої 12 років уже підкорив світову столицю моди. Перша спроба хлопця – і «в яблучко»! Його колекція жіночого одягу одразу потрапила до Мілана. Дивовижно, що інтерес до дизайну одягу в Інокентія з’явився ще у 9 років. Про цікаве хобі та подальший успіх хлопця розповіли його батько Володимир Косенко та засновниця школи дизайнерів Аліна Смірнова.

МАТЕМАТИКА ЯК «ФІШКА»

Починаючи з 9 років, Інокентій брав індивідуальні уроки, займався фешн-ілюстрацією та проектуванням модних колекцій. У 12 – під його керівництвом була створена капсульна колекція, яку й було продемонстровано у Мілані під час проведення осіннього показу Milan Fashion Week.

«Мій шлях модельєра розпочався завдяки старшій сестрі. Вона – графічний дизайнер. І щоразу, коли сідала малювати, я спостерігав і повторював за нею. З часом чомусь почав малювати підбори, а пізніше зацікавився одягом. Це здалося мені привабливим і практичним. Я вигадував щось нове і таке, щоб виділялося з натовпу. Батьки сприйняли моє захоплення дуже позитивно, підтримували на всіх етапах, оцінювали мої роботи», – ділиться юний дизайнер.

За словами Інокентія, до школи дизайнерів його привів саме тато. Коли хлопець малював першу колекцію, що була представлена на показі в Мілані, брав за основу математику: гострі кути, асиметрію тощо. Це стало його «фішкою» під час розробки дизайну одягу.

«Хочу сказати, що натхненником та прикладом для мене є Карл Лагерфельд. Його роботи – це поєднання стилю, краси і практичності. Я стовідсотково продовжу займатися улюбленою справою й надалі, не зациклюючись на нинішній невеликій славі. Це те, що приносить мені задоволення, радість. У майбутньому хочу реалізуватися як модельєр. Моя мета – створювати доступні люксові речі»,- розповів Інокентій.

ПІДТРИМКА БАТЬКІВ

Батько юного кутюр’є Володимир Косенко зазначив: «Першими малюнками сина справді стали підбори, і ніхто не знає, чому саме вони. Він малював різні туфлі: на підборах високих, низьких – виглядало це дуже цікаво. Крім того, в дитинстві захоплювався ляльками, і у нас вдома була ціла колекція. Він їх одягав, щось там конструював разом із мамою, підбирав наряди. Природно, що мене, як батька, це насторожувало. Однак наша мама в усьому розібралася, заспокоїла всю родину і сказала, що син має таке захоплення».

В Інтернеті Володимир знайшов школу молодих дизайнерів Аліни Смірнової, відразу ж зателефонував і домовився про перше заняття. Інокентія зарахували до школи – так розпочався його творчий шлях. «Щодо майбутнього хочу сказати, що завдання батьків – це допомагати та виявляти таланти своїх дітей. Дитині потрібно давати можливість спробувати себе в різних сферах. Уся наша сім’я підтримує Кешу. Ми й надалі робитимемо все можливе, аби син зростав щасливим та самореалізовувався»,- зазначив батько юного модельєра.

«ПОЧЕРК» МОДЕЛЬЄРА

За словами викладача та засновниці школи дизайнерів Аліни Смірнової, Інокентій відразу ж, із першого дня на­вчання, проявив себе. «Він дуже сильно виділявся. По-перше, тому що це був єдиний хлопчик у групі; по-друге, він був підготовлений: видавав готові комп­лексні ескізи. Його здібності дали змогу мені розвивати його талант, не зупиняючись на проходженні азів. «Фішка» Інокентія – гострі кути, які можуть проявлятися в конструктивних лініях, у певних деталях, обробках. У нього є свій смак та стиль. І цей стиль став свого роду «почерком», завдяки якому роботи Інокентія впізнавані. Я мала за мету організувати показ у Мілані, аби мої учні відчули атмосферу та зрозуміли увесь процес модних показів «зсередини», отримали досвід та застосовували його у нашій країні», – поділилась Аліна Смірнова. Також вона додала, що колекція, створена Інокентієм, залишиться в школі, адже спочатку її не планували поширювати та продавати. Однак, якщо у когось виникне інтерес до даних моделей, їх можна виготовити на продаж.

Маргарита Сопільняк,

фото з архіву Інокентія Косенка