Коли у школах Дніпра заборонять «енергетики» і електронні сигарети

Останнім часом електронні сигарети стали масовим явищем серед людей різного віку – школярі навіть використовують їх у школах! І це попри те, що з 2004 року куріння в навчальних закладах України було заборонено наказом Міносвіти. Але мова йшла про куріння тютюну, а не про модні електронні сигарети, які позиціонуються як безпечні.

Коли і хто заборонить

У Дніпрі сподіваються, що рішення про заборону куріння електронних сигарет буде прийнято вже на наступній сесії.

«До мене почали звертатися батьки, які бачили, що в школах діти курять електронні сигарети. Вчителі на це особливої ​​уваги не звертали. Коли звернення стали масовими, ми створили проект рішення сесії про заборону куріння електронних сигарет у школах. Сподіваємося, що на наступній сесії за це рішення депутати проголосують », – сказав депутат міськради Каміль Примаков під час прес-конференції в ІА «Мост-Днепр».

Також депутати планують у Дніпрі боротися  і з вживанням енергетичних напоїв у школах, адже  діти не до кінця розуміють, якої шкоди здоров’ю вони завдають. Планують розпочати з вивчення масштабів проблеми, припинити продаж цих напоїв поблизу шкіл та повісити інформаційні плакати.

«Можливо, питання про заборону вживання енергетиків в школах, а також їх продаж біля учбових закладів винесемо на розгляд сесії», – додав він. Зокрема, у Франції ці напої нещодавно були повністю заборонені, а в Німеччині існує заборона на їхнє виробництво. Також історія знає прикрий факт, коли у жовтні 2009 року зафіксовано смертельний випадок — студентка одного з вузів м. Пензи померла від крововиливу в печінку, викликаного передозуванням енергетичним напоєм, що знаходиться в вільному продажу.

Що таке електронна сигарета і чи шкідлива вона

Зазначимо, електронна сигарета – електричний продукт, який складається із послідовно з’єднаного картриджа з рідиною, дозатора-розпилювача (випарник) і акумулятора та використовується як персональний інгалятор для випаровування рідкого розчину в аерозольний туман, що імітує акт куріння тютюну. Пара має такий же зовнішній вигляд, як тютюновий дим. Електронні продукти імітують форму і функцію звичайних сигарет, а також виготовляються у вигляді електронних люльок. Крім цього, при затягуванні електронної сигарети (залежно від моделі) на її кінчику може спалахувати «вогник» — засвічується світлодіод, який імітує горіння сигарети, завдяки чому видно коли її курили. Про небезпеку або про користь електронних сигарет немає єдиної думки у світі. Переваги та ризики використання електронних сигарет є предметом невизначеності серед організацій охорони здоров’я та дослідників. Але електронні «сигарети», як і будь-який інгалятор, можуть доставляти в організм людини різні речовини, які представляють загрозу для здоров’я. Це залежить від хімічної чистоти та типу використаних у розчині для випаровування складників.

Наразі такі сигарети стали просто модними, адже багато хто вірить, що вони дійсно не несуть жодної шкоди здоров’ю, але не варто забувати, що електронна сигарета не сертифікована ВООЗ. Ні картриджі, ні самі сигарети не підлягають обов’язковій сертифікації – тобто недобросовісні продавці спокійно можуть виробляти підробки або небезпечні для здоров’я пристрої. Вміст шкідливих речовин у картриджах для заправки – взагалі повністю на совісті виробників.

Згідно з нещодавніми дослідженнями американських вчених, електронні сигарети не є безпечною альтернативою звичайним, так як вміст нікотину в них перевищує заявлену, а виробляються вони найчастіше на китайських фабриках з порушенням норм безпеки.

У чому сила «енергетиків»

Енергетичні напої –  безалкогольні та слабоалкогольні напої, в яких робиться акцент на їхню здатність стимулювати центральну нервову систему людини та/або підвищувати працездатність, а також на те, що вони не дають людині заснути. Напої містять тонізуючі речовини, найчастіше кофеїн (у деяких випадках замість кофеїну в складі виробниками заявляються екстракти гуарани, чаю чи мате, що містять кофеїн, або ж кофеїн під іншими назвами: матеїн, теїн) та інші стимулятори.

Лікарі попереджають, що вживання «енергетиків» може викликати проблеми із серцево-судинною системою, зниженням потенції, безсонням, швидким виснаженням ресурсів організму.

У випадку, якщо такий напій дійсно містить високі дози біологічно активних речовин, то це може викликати певні несприятливі ефекти: порушення сну, збудження, занепокоєння, тахікардію, підвищення артеріального тиску, аритмію, нудоту й блювоту, нетривалу депресію та ін. Деякі енергетичні напої особливо небезпечні і тим, що окрім вищеназваних речовин, містять і алкоголь (від 5 до 16%, а іноді і більше).

Будь-які «енергетики» особливо протипоказані при гіпертонії, захворюваннях серцево-судинної системи, артеріальній гіпертензії, глаукомі, порушенні сну, підвищеній збудливості й чутливості до кофеїну. І, звичайно, їх категорично не рекомендовано пити дітям і вагітним жінкам.

 

Підготувала Дарина Сухоніс

Залишити відповідь