Команда ДНУ посіла третє місце на олімпіаді з програмування

 

Команда Дніпропетровського національного університету імені Олеся Гончара посіла третє місце у фіналі Всеукраїнської студентської командної олімпіади з програмування. Захід проходив у Вінницькому національному технічному університеті.

Перші місця посіли також команди Запорізького національного технічного університету, Львівського національного університету та Київського національного університету імені Т.Г. Шевченка, Вінницького національного технічного університету.

Згідно з офіційними результатами олімпіади (http://vntu.edu.ua/uk/), команда факультету прикладної математики Дніпропетровського національного університету ім. Олеся Гончара «DNU_Ducks» за 3 місце здобула бронзові нагороди та почесний кубок. Склад команди «DNU_Ducks»: тренер – доцент кафедри комп’ютерних технологій Олександр Леонідович Хижа; студенти Євгенія Крищик (ПС-13-1), Володимир Шаравара (ПС-13-1), Андрій Селіванов (ПЗ-14-1).

«Студентам було запропоновано десять завдань. П’ять із них підготували румунські автори, п’ять – українські, – розповів тренер команди ДНУ Олександр Хижа. – Олімпіади спонукають до вивчення не лише мов програмування, а й англійської мови: умови усіх завдань надаються англійською. Причина «англомовності» проста: ІІІ етап Всеукраїнської студентської олімпіади з програмування співпадає із півфіналом Першості світу з програмування, а Україна відноситься до Південно-східного регіону Європи (т.з. «SEERC»), разом із Румунією має право проводити півфінали.

Розв’язком вважався файл із вихідним текстом програми будь-якою із мов програмування: C++, Java, C#, Pascal, Python та інших, – продовжив О.Хижа. – Традиційно перевірка розв’язків здійснюється шляхом їх тестування за допомогою автоматизованої системи, яка зараховує лише ті програми, які розв’язують поставлене завдання не більше, ніж за вказаний («timelimit») час та використовують не більше вказаного обсягу («memorylimit») оперативної пам’яті. Лише українські команди: команда ЗНТУ«ZNTU_SetUp» та команда ДНУ «DNU_Ducks» розв’язали задачу «А» про перевірку еквівалентності пропозиціональних формул».

Студенти-переможці з команди «DNU_Ducks» відзначили, що в олімпіаді взяли участь як досвідчені команди, так і команди-новачки. «Перемогти в олімпіаді було непросто: варто лише зауважити, що із 84 команд, що змагалися на SEERC в Бухаресті і у Вінниці, 22 команди, попри численні спроби, не розв’язали жодного завдання, – поділилися результатами змагань студенти. – У той же час, нам було цікаво: і розв’язувати завдання олімпіади, і слухати виступи спонсорів (наприклад, представника Facebook, колишнього вінничанина-олімпіадника), і брати участь в заходах культурної програми, підготовлених оргкомітетом (наприклад, екскурсії на знаменитий найбільший у Європі лазерний фонтан)».

За інформацією факультету прикладної математики ДНУ ім. О.Гончара

Залишити відповідь