Харчування для курців: корисні поради

Деякі корективи в харчуванні допомагають компенсувати шкоду, завдану легеням довгими роками куріння. Вчені радять курцям вживати певні продукти. Пише zdorovia.com.ua.

Найчастіше їжте помідори, яблука, банани. За даними дослідження, авторами якого стали вчені з Університету Джонса Хопкінса, раціон з великою кількістю томатів, яблук і бананів допомагає усувати пошкодження в легенях, нанесені сигаретами. Було встановлено, що у колишніх курців, які їли багато помідорів і фруктів, особливо яблук, повільніше знижувалася життєва ємкість легень.

Їжте сою. У курців часто розвивається хронічна обструктивна хвороба легень, при якій з’являється задишка і розвивається хронічний кашель з мокротою. Японські дослідники виявили, що соєві продукти в раціоні курців впливають на частоту розвитку хвороби. За словами вчених, в соєвих продуктах містяться протизапальні речовини, які здатні підвищувати захист легенів у курців від руйнівної дії тютюну, регулярне споживання сої забезпечує високу життєву ємність легенів.

Більше антиоксидантів. Куріння підвищує в організмі рівень вільних радикалів, згубних для клітин. З вільними радикалами борються антиоксиданти – зокрема, вітамін Е і вітамін С. Курцям потрібно подбати про те, щоб забезпечити собі з їжі достатню кількість цих мікроелементів.

Пити зелений чай. Дослідження щодо впливу зеленого чаю на легкі проводилося вченими з Університету Тайваню. Вони прийшли до висновку, що його вживання допомагає легким курців довше залишатися у формі. Фахівці з’ясували, що люди, які курили і не пили зелений чай, хворіли на рак легенів в 12 разів частіше курців, які випивали щодня мінімум одну чашку цього чаю.

 

Фото: pixabay