Корисні властивості і протипоказання м’яти

М’ята – це рослина, яка широко використовується в кулінарії та косметології. Ми зібрали для вас найкорисніші властивості м’яти, які сміливо можна застосовувати вдома.

Види м’яти:

Перцева м’ята. Найбільш популярний різновид. Це гібрид м’яти водяної та м’яти садової. У листі м’яти перцевої міститься багато ментолу. Саме завдяки високому вмісту ментолу м’ята перцева широко використовується в медицині – ментол допомагає позбутися від безлічі захворювань: алергій, ревматизму, захворювань органів дихання та ін.

М’ята польова або м’ята лугова. У ній вміст ментолу менший, але вона теж використовується і в медицині, і в кулінарії. Така м’ята ще називається дикою – вона не вимагає ніякого догляду.

М’ята запашна. Цей вид м’яти часто використовують в кулінарії, адже вона має сильний аромат. Її додають в лікеро-горілчані вироби. Настоянка м’яти запашної чудово зігріє в зимовий вечір і порадує прекрасним ароматом.

Корисні властивості:

Крім ментолу в м’яті присутній цілий перелік лікарських речовин абсолютно натурального походження: Аскорбінова кислота, дубильні речовини, каротин, рутин, фітостіроли. Тому, корисних властивостей у цієї рослини дуже багато: втамовує біль, має сильну бактерицидну дію, має судинорозширювальну і жовчогінну дію, тонізує, заспокоює, має протиракову дію.

Всі зазначені властивості м’яти роблять спектр її застосування досить широким. Причому використовується вона не тільки в рецептах нетрадиційної медицини, але і в офіційній фармакології. Всім відомі м’ятні таблетки від нудоти, мазі від кашлю і нежиті. Таким чином настої, відвари, мазі чи чаї з м’яти допоможуть вам: при лікуванні простудних захворювань, бронхітах, ларингіті, болях в горлі і захворюваннях верхніх дихальних шляхів. допоможе впоратися з головним болем, нервовим збудженням, безсонням і депресією; позбавить від запорів і колік (гіркота м’яти посприяє відтоку жовчі і очищенню печінки), стабілізує серцевий ритм, розширить судини і допоможе при підвищеному тиску. Також м’ята добре дезінфікує порожнину рота, освіжає подих, знижує запалення ясен. А ще ця рослина допоможе жінкам впоратися з труднощами, викликаними періодом клімаксу. Ну, і не варто забувати про її косметологічні якості – вона тонізує шкіру, лікує волосся та позбавляє від висипів.

Протипоказання

Є у м’яти і протипоказання. Найголовніше з них – індивідуальне неприйняття або алергія. Не рекомендується вживати м’яту людям зі зниженим артеріальним тиском – м’ята може ще більше знизити його. Але це не сувора заборона. Взагалі виключати м’яту з раціону не потрібно. Потрібно тільки порадитися з лікарем про кількість її споживання. Не рекомендується також вживати м’яту людям з варикозним розширенням вен. Категорично не можна вживати м’яту дітям. Педіатри сперечаються, до якого віку: до 3 або до 5 років. У будь-якому випадку, при бажанні познайомити дитину з м’ятою, найкраще порадитися з лікарем.

Чай з м’ятою від «Вістей»

Чай з м’ятою і імбиром: на літр води використовуємо дві столові ложки листя м’яти, три – натертого імбиру (або порізаного скибочками), чотири – лимонного соку, п’ять – меду. Змішати з свіжозвареним чаєм або пити як є. При застуді і переохолодженні додають дрібку чорного або червоного перцю. Мед можна замінити на цукор (це як кому подобається), лимонний сік – на апельсиновий. Можна також додати  корицю, гвоздику, тертий часник, перець чилі. У холод слід пити напій гарячим, в спеку – з льодом.

Залишити відповідь