Крига на водоймах небезпечна, – управління цивільного захисту ДніпроОДА

Перепади температури не дають кризі на водоймах зміцнитися. Це призводить до проталин, тонкого льоду та появі небезпечних місць на річках й озерах. Управління цивільного захисту Дніпропетровської облдержадміністрації попереджає – крига на водоймах небезпечна, потрібно бути обережним.

«Розуміємо, що зима – час ковзанів, прогулянок річкою, санчат та лиж. Однак перед тим, як ступати на лід, необхідно раціонально оцінити ситуацію. Ні в якому разі не можна виходити на річку, якщо поверх льоду стоїть вода. Небезпечна й крига білого кольору. Звертайте увагу на хрускіт. Найголовніше правило, яке рятує життя, – це обережність», – зазначають в управлінні цивільного захисту Дніпропетровської ОДА.

Якщо ви все ж таки потрапили у крижану пастку – не панікуйте. Намагайтесь утриматися на плаву якомога довше. Не робіть різких рухів. Голова має бути завжди на поверхні.

Широко розкиньте руки та спробуйте схопити край льоду. Підтягніться до одного з країв та намагайтеся лягти на нього грудьми. Поступово крок за кроком вибирайтесь з ополонки. Після відкотіться від пролому криги та повзіть до берега.

Якщо ви стали свідком надзвичайної ситуації на річці, одразу телефонуйте рятувальникам – 101. Ні в якому разі не наближайтеся ближче ніж на 3-4 метри до ополонки. Знайдіть довгу мотузку чи палицю, лягайте на лід та простягніть її людині, що тоне. Обережно витягайте постраждалого на лід. Після повзком прямуйте до берега. Після викликайте швидку – 103.

Постраждалому потрібно знайти тепле приміщення та якомога швидше переодягнутися в сухе.

Залишити відповідь