«Криворіжгаз» оштрафували на 68 тисяч гривень

Дніпропетровське обласне територіальне відділення Антимонопольного комітету України оштрафувало публічне акціонерне товариство «Криворіжгаз» на 68 тис. грн. за перекладання на побутових споживачів витрат щодо забезпечення комерційного обліку природного газу.

Як показало розслідування, ПАТ «Криворіжгаз», відмовляло побутовим споживачам певних категорій споживання, у проведенні ремонту газових лічильників, які були визнані непридатними для подальшого використання за результатам періодичної повірки, або у разі неможливості проведення ремонту, установці нових газових лічильників, за кошти Товариства.

В той же час, законодавством України передбачено, що саме газорозподільні підприємства мають забезпечити комерційний облік природного газу для побутових споживачів (що споживають газ комплексно, у тому числі для опалення – з 1 січня 2012 року; що споживають газ для підігріву води та приготування їжі – з 1 січня 2016 року ) за власний рахунок.

Такі дії ПАТ «Криворіжгаз» могли призвести до ущемлення інтересів широкого кола побутових споживачів, а відтак кваліфікуються як зловживання монопольним (домінуючим) становищем, що є порушенням конкуренційного законодавства.

За результатами розгляду справи, ПАТ «Криворіжгаз» було зобов’язано припинити порушення та накладено штраф у розмірі 68 тис. грн. З текстом рішення можна ознайомитись на сайті територіального відділення.

Залишити відповідь