Літературні читання «Павло Загребельний. Думки нарозхрист»

2 жовтня 2017 року в Дніпровському національному університеті імені Олеся Гончара відбудуться літературні читання «Павло Загребельний. Думки нарозхрист», присвячені 93-й річниці від дня народження славетного українського майстра слова.

Павло Архипович Загребельний – випускник ДНУ, письменник, публіцист. Вісім років життя прозаїка, пов’язані з нашим містом, стали творчим трампліном, який підніс митця у високості красного письменства, а університетська класична освіта заклала підґрунтя інтелектуальної бази його розуму.

Традиційно на щорічних читаннях фахівці факультету української й іноземної філології та мистецтвознавства ДНУ намагаються відкрити нову грань самобутньої особистості письменника. Цього року викладачі та студенти університету звернуться до прочитання книги публіцистичного жанру «Думки нарозхрист», у якій автор пригадує своє народження й нелегку долю; веде болісну розмову про історію й сьогодення України, національну славу й сором; питання становлення й розвитку української мови, літератури, відродження національної культури тощо.

В аудиторії, яка носить ім’я П. Загребельного, у виконанні студентів пролунали присвячені пам’яті митця вірші С. Бурлакова, К. Дуба, О. Кривочуприної, А. Іванової, а також уривки прози з книги «Думки нарозхрист» (1974–2003) і з роману «Я Богдан». Крім того, учасники читань переглянуть документальні фільми «Сонет 29» і «П. Загребельний. До запитання».

Інформаційно-аналітичне агентство

ДНУ ім. О.Гончара