Літня ангіна: про що треба пам’ятати

Медична статистика невблаганна: літня ангіна – поширене явище , і ймовірність захворіти нею досить висока саме влітку. І наслідки цього можуть бути серйозними. Серед можливих ускладнень – розвиток ревматизму, зайве навантаження на серце і нирки. Якщо в розпал липня у вас дере горло і боляче ковтати – не варто думати, що влітку, в спеку, все мине саме. Пише articles.t1.ua.

Як розпізнати літню ангіну?

Головна причина застудних захворювань влітку – різка зміна температур. Візьмемо знайому всім ситуацію. У спекотний літній день ви заходите в магазин, щоб купити воду чи морозиво, а заодно і трохи охолонути в прохолодному приміщенні з кондиціонером. Ви проводите в магазині не більше ніж 10 хвилин, але часто цього виявляється достатньо, щоб застудитися.

Небезпечним є неправильний, улюблений усіма, відпочинок на пляжі. Як приємно позасмагати, а потім зануритися в прохолодну воду. У такі моменти наш організм піддається різкому перепаду температур. Додатковим ударом для здоров’я стають також охолоджені напої, які відпочивальники вживають протягом усього дня. Ваш організм і так під ударом від різкої зміни клімату, за словами лікарів, він «переживає» величезний стрес. Так що достатньо з’їсти у спеку морозиво, щоб звалитися з температурою 39 і всіма проявами ангіни.

Симптоми літньої ангіни:

– гострий біль у горлі при ковтанні, вживанні їжі;

– відчуття ломоти в суглобах і поперековій ділянці, загальна слабкість;

– підвищення температури до 39 – 40°;

– пітливість;

– головний біль;

– зниження апетиту;

– збільшення підщелепних лімфовузлів;

– помітна припухлість і яскраво виражене почервоніння піднебінних мигдалин.

Якщо ангіна погрожує зіпсувати вам відпустку

Звичайно ж, терміново вживайте заходів. Обов’язково зверніться до лікаря, адже захворювання може мати багато ускладнень. Недолікована ангіна може негативно вплинути на стан печінки, нирок та серцево-судинну систему. Дуже часто після перенесеної ангіни розвиваються отити, синусити, гайморити та інші захворювання носоглотки. Тому не варто займатися самолікуванням!

Рекомендації, які разом із лікуванням допоможуть швидше перемогти хворобу:

– пийте більше теплої рідини;

– при утрудненому ковтанні в перші дні захворювання перейдіть на рідку їжу: супи, бульйони та овочеві пюре. Виключіть гостру і пряну їжу, грубу клітковину;

– не нехтуйте постільним режимом, особливо при підвищеній температурі.

Ці рекомендації допоможуть вам привезти з літньої відпустки лише позитивні емоції та спогади.