Люди, які носять окуляри, розумніші – вчені

Протягом років існував стереотип, що люди з поганим зором більш здібні, ніж ті, хто має чудовий зір. Але останнє дослідження довело, що насправді це не стереотип. Про це пише life.pravda.com з посиланням Daily Mail.

Учені з Едінбургзького університету знайшли прямий зв’язок між інтелектом і поганим зором, провівши найбільше світове генетичне дослідження когнітивних функцій. Вони проаналізували генетичні дані понад 300 тисяч людей віком від 16 до 102 років з Австралії, Європи та Північної Америки.

Учасники дослідження мали пройти різноманітні тести на мислення, результати яких дозволили скласти загальну оцінку когнітивних здібностей. Люди, які мали найкращі результати у тестах, на 30% частіше мали поганий зір, на відміну від тих, хто погано склав тести.

Дослідження також показало зв’язок між вищою когнітивною здатністю та генами, які, як відомо, відповідають за серцево-судинне здоров’я.

Більше того, команда вчених виявила 148 генів, пов’язаних з такими навичками мислення, як пам’ять, швидкість розумової обробки та орієнтація у просторі. Про 58 з них ніколи не було відомо.

Учені стверджують, що результати дослідження можуть допомогти зрозуміти зниження когнітивних функцій і попередити розвиток деменції.