Люди з вищою освітою живуть довше – вчені

Дослідники з Організації економічного співробітництва та розвитку (ОЕСР) з’ясували, що середня тривалість життя чоловіків з вищою освітою перевищує на вісім років тривалість життя тих, хто закінчив тільки середню школу, говориться в доповіді Health at a Glance 2015. У випадку з жінками ця різниця становить чотири роки. Повідомляє “Кореспондент”.

Максимальний вплив рівня освіти на тривалість життя чоловіків вчені відзначили в країнах Центральної та Східної Європи. Приміром, у Чехії різниця досягає 18 років, в Естонії – 15 років, а в Болгарії – 12 років.

Найменше різниця в тривалості життя помітна в Італії, Швеції та Португалії. Там вона складає всього чотири роки.

Тривалість життя жінок залежно від освіти найпомітніша в Естонії (різниця становить 8 років), Болгарії (5,5 років) та Чехії (5 років), а найменше – в Італії та Португалії (2 роки), а також Швеції (3 року).

Ця закономірність пояснюється тим, що люди з вищою освітою серйозніше ставляться до свого здоров’я. Серед них рідше зустрічаються курці або алкоголіки.

У середньому по країнах ОЕСР в 2013 році тривалість життя жінок становила 83 роки, чоловіків – 78 років. В Україні середня тривалість життя у жінок становить 74 роки, у чоловіків – 62,2 року.

Залишити відповідь