Мешканці Дніпропетровщини страждають від змій

З початку літа 20 мешканців Дніпропетровської області вкусили змії, 12 з них госпіталізовані. Найбільше постраждалих у Дніпрі, Кам’янському та Павлограді. Про це повідомив директор Обласного центру медичної допомоги та медицини катастроф Радій Шевченко.

«Найбільше змій на Дніпропетровщині зустрічається влітку. За серпень вже три людини звернулися до лікарів з укусами змій. Одна постраждала – 60-річна жінка з Подгородного була госпіталізована»,- зауважив Радій Шевченко.

За словами лікаря, єдина отруйна змія в Дніпропетровській області – степова гадюка. Плазуни завжди налаштовані агресивно до будь-якого вторгнення на їхню територію. Для провокації нападу достатньо просто присутності людини. Саме тому слід вести себе вкрай обережно в лісах, де мешкають ці змії. Слід взувати високі чоботи та одягати щільні речі, бути уважними, дивитися під ноги під час прогулянки лісом.

«Кусають плазуни, зазвичай, коли людина не бачить. В місці укусу одразу виникає  різкий біль і набряк, з ранки виділяється кров. Постраждалий відчуває запаморочення, слабкість, нудоту, можлива втрата свідомості за рахунок зниження тиску», – повідомив Радій Шевченко.

Фахівець нагадав, при укусі в першу чергу треба розслабити та знерухоміти кінцівку, пити побільше води. Ні в якому разі не можна накладати джгута, бо це викличе ще більший набряк і може з’явитися ризик ампутації кінцівки. Відсмоктування отрути має сенс лише в першу хвилину після укусу, потім воно не ефективне. Обов’язково скоріше треба звернутися за медичною допомогою.