Мешканців Дніпра “косить” інсульт

Щорічно 29 жовтня відзначається Всесвітній день боротьби з інсультом. Про те, як запобігти захворюванню, розповіли під час прямої телефонної лінії 30 жовтня начальниця відділу первинної медичної допомоги міського департаменту охорони здоров’я населення Тетяна Кравець і завідувачка відділення неврології лікарні № 16 Людмила Корнієнко.

Щороку в світі реєструється декілька мільйонів випадків цієї недуги. В Україні, згідно з офіційною статистикою, стається 100-110 тис. інсультів на рік (понад третина з них – у людей працездатного віку). 30-40 % хворих помирають впродовж перших 30 днів і лише близько 10 % повертаються до повноцінного життя. Так, у Дніпрі за 9 місяців 2019 року на інсульт захворіли 1 640 осіб, що вже на майже 300 людей більше, ніж торік.

«У більшості випадків інсульт є ускладненням атеросклерозу та артеріальної гіпертензії (60 % випадків від загальної кількості випадків захворювання на інсульт). Фактори ризику розвитку інсульту наступні: підвищений артеріальний тиск (більш ніж 140/90), порушення серцевого ритму, атеросклероз судин, цукровий діабет, надмірна вага, низька фізична активність, хронічний стрес, шкідливі звички (паління та зловживання алкоголем)», – зазначила Тетяна Кравець.

У свою чергу Людмила Корнієнко розповіла, що інсульти можуть повторюватися, і щоб цього не відбувалося, необхідно здійснювати профілактику серцево-судинних захворювань.

«Кожен пацієнт може у свого сімейного лікаря визначити фактори ризику розвитку цих захворювань, отримати рекомендації щодо здорового харчування для підтримки нормальної ваги, управління стресом, фізичної активності, відмови від шкідливих звичок і контролю артеріального тиску», – зазначила лікарка.

У зв’язку з актуальністю профілактики та лікування хворих на серцево-судинні захворювання, уряд України впровадив державну програму «Доступні ліки». Вона передбачає відшкодування аптечним закладам вартості медикаментів, виписаних хворим за пільговими рецептами сімейних і дільничних лікарів. У 2019 році близько 55 тис. дніпрян взяли участь у цій програмі, 42,6 тис. з них – із серцево-судинними захворюваннями.

 

Фото: з відкритих джерел