Ми суттєво масштабуємо програму іпотеки під 7% – координатор «Великого будівництва» Кирило Тимошенко

Законопроєкт №5308 «Про внесення змін до Закону України «Про Державний бюджет України на 2021 рік» щодо впровадження фінансово-кредитних механізмів забезпечення громадян України житлом» у вівторок, 13 квітня, був прийнятий у першому читанні. Це дозволить невдовзі видати близько 8 тис. іпотечних кредитів на житло та передати 12 тис. квартир у фінансовий лізинг, повідомляє «Укрфінжитло» у Facebook.

«Це другий етап впровадження президентської ініціативи для забезпечення громадян України доступним житлом. Незабаром ми суттєво масштабуємо наявну програму іпотеки під 7%, забезпечивши розвиток ринку іпотечного кредитування», – заявив заступник голови Офісу Президента, координатор програми «Велике будівництво» Кирило Тимошенко.

За його словами, також став доступним новий механізм лізингу житла: придбати житло у лізинг під 5% річних зможуть такі соціальні групи, як медики, військовослужбовці, педагоги, поліцейські та рятувальники.

Реалізацією ініціативи Президента займатиметься ПрАТ «Укрфінжитло». Воно надаватиме довгострокову доступну іпотеку на умовах фіксованої ставки 7%, терміном до 30 років із першим внеском 20%, а також житло у фінансовий лізинг на умовах нульового першого внеску та під 5% річних.

«Сотні тисяч громадян потребують покращення житлових умов, але за наявних обставин більшість із них не може собі дозволити придбати житло. У всіх розвинених країнах світу функціонують подібні масштабні державні програми. Як тільки відповідні нормативні акти наберуть чинності, ПрАТ «Укрфінжитло» стане єдиною потужною державною інституцією, що здійснюватиме державні програми із забезпечення житлом», – зазначив директор «Укрфінжитла» Василь Шкураков.

Нагадаємо, раніше заступник голови Офісу Президента, координатор «Великого будівництва» Кирило Тимошенко анонсував розширення програми Президента на декілька нових напрямків. Одним з них стало забезпечення українців доступним іпотечним кредитуванням та фінансовим лізингом.