Мінекономрозвитку звільнило бізнес від майже 13 тис. радянських ГОСТів

Мінекономрозвитку скасувало ГОСТи, які були розроблені до 1992 року. Як йдеться у повідомленні відомства, відповідні накази Мінекономрозвитку які було прийнято в грудні, скасовують 12 776 ГОСТів. Більшість із них будуть чинними ще 2 роки до початку 2018 року для того, щоб бізнес встиг пристосуватися до нових умов. «Де юре держстандарти вже були не обов’язковими. Але існував імператив щодо їх застосування, як в текстах самих ГОСТів, так і в численних підзаконних актах. Тому багато підприємств де факто продовжували застосовувати держстандарти в обов’язковому порядку. Відтепер зняття цього обов’язку затверджено чітко й однозначно», – зазначив заступник Міністра економічного розвитку і торгівлі України Максим Нефьодов.
За його словами, скасування ГОСТів є ключовим кроком реформи системи технічного регулювання. Головним її завданням є перехід від обтяжливої й неефективної системи обов’язкових держстандартів до європейської моделі технічного регулювання, яка базується на застосуванні технічних регламентів та добровільному використанні стандартів. Такий перехід відкриває додаткові можливості для бізнесу, оскільки знімає обмеження щодо розробки товарів та послуг.
«В техрегламентах містяться всі необхідні вимоги щодо безпеки продукції. Проте, на відміну від застарілих держстандартів, вони не висувають вимог щодо конструкції, дизайну виробів. Наприклад, стандарт чітко регулює, скільки ніжок має бути у стільця, якої висоти спинка тощо. А технічні регламенти вимагають лише, щоб стілець був безпечним і виробленим із матеріалу, який відповідає санітарним і екологічним вимогам. Скільки ж ніжок в ньому буде і якою буде спинка, та чи буде в нього ця спинка взагалі – це вже особисте рішення виробника, конструктора, дизайнера», – пояснив Максим Нефьодов.
Він додав, що ті підприємства, для яких використання ГОСТів є важливим, або надає певні конкурентні переваги, можуть продовжувати їх застосовувати. Але воно відтепер не буде обов’язковим.

Залишити відповідь