Міністр оборони України привітав Центр допомоги бійцям АТО при Дніпропетровській ОДА з першою річницею

Перший в Україні Центр допомоги бійцям АТО та їхнім родинам відзначає річницю роботи. Привітати з першим Днем народження Центр допомоги при Дніпропетровській ОДА приїхали очільники філій центру з 22 районів області. Лист зі словами подяки надіслав Міністр оборони України, генерал армії України Степан Полторак.

«Рік тому, коли перші демобілізовані почали повертатися додому, з’ясувалося, що суспільство не готове їх приймати. У бійців одразу виникало безліч проблем та питань, на які ще не було відповідей. Тоді говорили «синдром АТО», однак ніхто не розумів, що це. У цей час за підтримки голови ОДА Валентина Резніченка було створено наш Центр. Ми ще не розуміли, як він повинен працювати, та точно знали, він має допомагати. Майже одразу за аналогією Центри допомоги почали створювати у районах. У деяких Центрах працюють самі бійці АТО. У цьому і є особливість – бійці можуть спілкуватися, отримувати поради від рівних – таких самих Героїв», – розповіла координатор центру допомоги бійцям АТО при Дніпропетровській ОДА Наталія Шуліка.

Юрченко_Шулика
Олег Карнадський захищав країну протягом року. Воював у 17 танковій роті під Волновахою, Маріуполем. Сьогодні координує роботу Криничанського центру допомоги бійцям АТО. Говорить, що до кожного військового намагається знайти індивідуальний підхід, поговорити по-людськи та допомогти.

участник АТО
«22 червня і нашому Центру виповнюється рік. За цей час до нього звернулося більше 600 бійців. Основні питання – пільги на ЖКГ, земельна ділянка, лікування. Нещодавно добилися того, щоб нашому бійцю з осколком зробили операцію. Лікарі не наважувалися, бо випадок складний, осколок поряд з нервовими закінченнями. Однак ми знайшли можливість, медики лікарні імені Мечникова провели успішну операцію», – розповідає про роботу свого центру допомоги Олег Карнадський.
На сьогодні такі Центри допомоги бійцям АТО працюють в усіх 22 районах Дніпропетровщини. Досвід Дніпропетровщини перейняла вся Україна, і такі Центри були створені в усіх областях.

ОДА
За рік зроблено немало – більше 1000 бійця пройшли лікування та реабілітацію на Дніпропетровщині і за кордоном. Близько 2-х тисяч вояків та їхніх близьких звернулися на “гарячу лінію” психологічної допомоги, поспілкувалися з психологами. Понад півтори тисячі дітей захисників побували в санаторіях Дніпропетровщини та за кордоном. 167 демобілізованих закінчили курси англійської, 109 – програмування.
За рік створили єдину в Україні бібліотеку для воїнів, провели музичний фестиваль «Пісні, народжені в АТО», відкрили перший в країні Музей АТО з вуличною експозицією.

ОДА_1
Міністр оборони країни відзначив роботу Центру на найвищому рівні. «Низький уклін вам за вашу таку необхідну роботу», – йдеться у привітанні Степана Полторака.

грамота

Залишити відповідь