Миротворчі сили ООН збільшаться на 40 тисяч осіб

Президент США Барак Обама заявив на саміті ООН з питань миротворчих операцій про збільшення контингенту миротворців ООН на 30 тисяч осіб. Однак після заяв країн-учасниць саміту ця цифра збільшилася до 40 тисяч, повідомляє korrespondent.net з посиланням на AFP.

За словами Барака Обами, понад 50 країн зобов’язалися надати свої сили, техніку та обладнання.

«Ми знаємо, що миротворчі операції не є вирішенням для всіх проблем, однак вони лишаються одним із найважливіших інструментів для подолання збройних конфліктів», – заявив Барак Обама. «Ми потребуємо реформувати та модернізувати миротворчі операції, оскільки сьогоденні комплексні конфлікти вимагають цього», – цитує президента США прес-служба Білого дому.

Декларацію про посилення миротворчих операцій підписали понад 40 держав, серед них США, Німеччина, Франція, Україна, Китай та інші. Росії у списку немає. Окрім 40 тисяч військових та поліцейських, миротворчі сили отримають 40 гелікоптерів та 10 польових шпиталів, повідомила постійний представник США в ООН Саманта Пауер, передає Reuters.

Крім того, китайський лідер Сі Цзіньпінь оголосив про створення «постійного миротворчого поліцейського підрозділу та формування резервних сил кількістю вісім тисяч військових». Також він заявив про створення 10-річного фонду миру і розвитку в один мільярд доларів. Частина з цих коштів буде використана на миротворчі операції.

На даний момент миротворчі сили ООН налічують понад 106 тисяч осіб. Вони задіяні у виконанні 16 місій по всьому світу.

Фото: AFP/Getty Images

Залишити відповідь