«Муніципальна няня» влаштує не всіх дніпрян

Від січня 2019 року в Україні запрацював новий вид соціальної допомоги батькам – «муніципальна няня». Як повідомляли у Кабміні, це додаткова грошова допомога молодим сім’ям. Натомість жителі Дніпра в Інтернеті почали активно обговорювати нововведення, начебто в Україні взагалі відміняють декретну відпустку, а жінкам мало не з пологового будинку потрібно йти на роботу. Що ж це за нововведення? Чи планують дніпряни користуватися послугами «муніципальної няні»  і чому урядові цифри насмішили українців, з’ясовували «Вісті».

ДЕКРЕТ НЕ ВІДМІНЯЮТЬ

Відразу заспокоїмо молодих матусь – в Україні ніхто не відміняв ні декретну відпустку, ні державну допомогу при народженні дитини. «Муніципальна няня» – це додаткова опція. Скорис­татися нею чи ні – особиста справа родини. Крім щомісячних 860 гривень виплат на дитину, сім’я зможе щомісяця отримувати ще 1 626 гривень на відшкодування послуги няні. Кошти повертати не доведеться.
«Незалежно від того, виходить мама на роботу чи залишається у декретній відпустці, держава виплачуватиме такій сім’ї щомісячну компенсацію на няню. Ця допомога прив’язана до прожиткового мінімуму. Тому з січня 2019 року ця сума становить 1 626 гривень. Ці кошти жінка отримуватиме щомісяця упродовж трьох років декретної відпустки. Виплачує компенсацію управління соціального захисту населення наприкінці кожного місяця», – пояснюють в уряді.

Як це повинно виглядати на практиці? Батьки самостійно обирають няню, укладають з нею цивільно-правовий договір. Далі мама має подати документи в управління соціального захисту для оформлення компенсації. Крім заяви про надання допомоги, потрібно буде додати копію договору з нянею, свідоцтво про народження дитини, копію сторінок паспорта мами, документи, що підтверджують оплату послуги няні (виписка з банківського рахунку, розрахункова квитанція).
Аргументи в урядовців на користь «муніципальних нянь» такі: батьки застраховані від недобросовісних нянь, ті, своєю чергою, зможуть інвес­тувати у свій страховий стаж.

БЕЗ ОПТИМІЗМУ

Однак няні, та й самі батьки, налаштовані не дуже оптимістично. Насамперед переважна більшість нянь працює «в тіні». І за 1 626 гривень вони навряд чи захочуть переходити на офіційний рівень відносин. Адже, за умовами програми, жінка, яка прагне офіційного працевлаштування в сім’ї по догляду за дітьми, має оформити ФОП (фізична особа-підприємець) та відкрити рахунок у банку, на який перераховуватимуть її заробітну плату.

Як засвідчує практика, клієнти підписують договори з агенціями, і саме вони платять податки, а з нянями укладають контракти про обов’язки і права сторін. Або ж батьки шукають няню за принципом «сарафанного радіо» і покладаються на рекомендації знайомих.

«Сума має бути в рази більшою, аби цей механізм запрацював. Мені здається, що ця компенсація – крапля в морі для родини, яка винаймає няню. Я працюю у цій сфері понад 10 років, переважно у родини приходжу за рекомендаціями знайомих. Через те, що маю значний досвід і позитивні відгуки – отримую зарплату понад 10 тисяч гривень. Подібна ініціатива може стимулювати переважно батьків. Няні не захочуть «світити» свій заробіток, я, наприклад, краще буду відкладати під подушку. Зараз няня – це недешеве задоволення, бо й робота нелегка, няньчити доводиться зовсім малюків. Повірте, якщо жінка йде на роботу через кілька місяців після пологів, отже, вона отримує солідну зарплату. За копійки такі матусі розмінюватися не будуть», – поділилася своїми враженнями няня з Дніпра Наталія Павлівна.

За словами Наталії, заробітна плата її колег залежить від багатьох чинників: віку дитини, досвіду няні та функцій, які вона виконуватиме. Є няні-домогосподарки, няні-вихователі, няні-репетитори. За 8-10 годин роботи вони отримують від 7 до 18 тисяч щомісяця.

Також у Дніпрі мають попит няні-помічниці. Це жінка, яка допомагає мамі лише кілька годин. Наприклад, забрати дитину з дитячого садка чи школи, погодувати її, посидіти з нею, доки не прийдуть батьки. Така послуга коштує від 100 гривень. Тому чи змінить щось проект «муніципальна няня» для українських родин – це питання залишається відкритим.

ТЕТЯНА СІДЕНКО,

фото  disneyinternational.com