Музей Дніпра показав своє фото, якому майже 90 років

Садиба ім. Д.Яворницького – відома будівля у Дніпрі. Тут регулярно відбуваються цікаві мистецькі та просвітницькі події. Проект будинку Д. І. Яворницького складений відомим Катеринославським архітектором Леонідом Альбертовичем Бродницьким.

Зараз проект та деяка документація, пов`язана з будівництвом, зберігається у фондах Дніпропетровського національного історичного музею ім. Д.І. Яворницького. Відомо, що будівництво обійшлося вченому щонайменше у 9400 крб.

66 (1)

«Це фото будинку 1929 року. Як можна помітити, в архітектурному відношенні він не змінився. Але було перебудовано ганок з фронтального на бічний, а також паркан на той час був щільним з червоної цегли. Значно змінилась територія біля садиби. Не було мощеної доріжки, лише стежки, і дорога була грунтова. Але вже був електричний стовп, і тому в будинку, одразу з часів його побудови, був струм!», – розповіли «Вістям Придніпров’я» у прес-службі садиби.

Район, де знаходиться будинок академіка Д.І. Яворницького, був і залишається елітним для Дніпра. Площа Дворцова (Палацова) – одна з найстаріших площ міста, запроектована ще на планах Клода Геруа як центральна площа міста Катеринослава. На більш пізньому плані 1792 року архітектора Івана Старова вже значиться як “Дворцовая”. Назва походила, звісно, від палацу Потьомкіна – найстарішої і найбільш значної будівлі площі, що на неї виходив ганком палац (на той час паркан в парку, який мав назву Саду Потьомкіна, не існував).

55

У 1923-29 роках площа носила ім’я Льва Троцького — Троцька площа або Майдан Льва Троцького.  «В 1929 році отримала сучасну назву імені Тараса Шевченка.

Нумерація ж будинку Дмитра Яворницького залишалась завжди незмінною – №5»,  – зазначають музейники.