Музей Дніпра поповнився ще однією безцінною колекцією (фото)

У Дніпрі наприкінці літа до відділу археології Дніпропетровського національного історичного музею імені Дмитра Яворницького передали безцінну колекцію артефактів, зібраних свого часу на теренах нашої області Сергієм Костянтиновичем Накельським. Про це повідомляють у пресслужбі музею.

історичний музей_Дніпро

Тривалий час крем’яні знаряддя праці, фрагменти посуду, металевих виробів, скам’янілі рештки дерев та інші знахідки зберігалися в родині дослідника. Але цього року Блажнова Галина Сергіївна вирішила, що найкращим місцем для зберігання, вивчення та популяризації зборів її батька є Музей. Тим більше, сам Сергій Костянтинович декілька років працював у Музеї. Це були, мабуть, найважчі часи для Музею – воєнні 1942-43 роки. Крім участі в розвідках Бодянського А.В. та власних, в ті роки доводилося рятувати музейні колекції та навіть латати калоші. Останнє, за спогадами колег він робив дуже обережно і надійно.

історичний музей_Дніпро

Що зараз відбувається з артефактами? Співробітники відділу археології проводять їх систематизацію та наукове вивчення, консультуються з провідними спеціалістами з Відділу археології кам’яного віку Інститута археології НАН України аби отримати максимально повну інформацію з тих предметів.

історичний музей_Дніпро

Катерина Мусієнко, котра цього року брала участь в дослідженні Катеринослава І, працює над відновленням наукової біографії Сергія Костянтиновича. Для цього вже були опрацьовані архіви ДНІМ, вся доступна з наукової літератури інформація та навіть дані з приватного сімейного архіву Сергія Костянтиновича.

По завершенню наукової обробки музей підготує велику виставку, відвідувачі котрої на власні очі зможуть оцінити внесок Накельського в дослідження перших сторінок історії Дніпропетровщини.