На Дніпропетровщині 24 людини стали жертвами теплового удару

Літо приносить з собою не тільки теплі дні, відпочинок на пляжах та розваги на свіжому повітрі, а й загрозу теплового удару. Цьогоріч в області від нього вже постраждали понад 20 людей. Третина з них – діти. Як попередити тепловий удар та що робити, якщо запобігти його не вдалося, розповіли на прес-конференції у Дніпропетровській ОДА.

Довге перебування на сонці, фізичні навантаження, заняття спортом, зневоднення організму, надмірне вживання алкоголю та тісний одяг у спеку – це головні причини теплового удару. Цьогоріч на Дніпропетровщині його жертвами стали вже 24 людини. Це майже вдвічі більше ніж за весь спекотний сезон минулого року. З квітня по вересень 2015-го від теплового удару постраждали 14 жителів області.

«Тепловий удар можуть отримати як діти, так і дорослі. Дуже важливо звертати увагу на власне самопочуття та на симптоми, які вказують на порушення теплорегуляції. Серед них – головний біль, слабкість, нудота, прискорення пульсу та дихання», – зазначив заступник директора обласного центру екстреної медицини та медицини катастроф Сергій Ляшенко.

Ще один симптом теплового удару – підвищення температури тіла. Вона може сягати понад 40°С. Таке перегрівання організму повністю припиняє потовиділення. Шкіра стає гарячої та сухою.

Одразу після виникнення перших симптомів теплового удару слід негайно перейти до прохолодного місця або у затінок. Хворий має пити багато води. Обираючи їжу, необхідно надати перевагу водянистим фруктам та овочам – кавунам, огіркам, ананасам або апельсинам. Від жирних страв краще на деякий час повністю відмовитися.

Швидше подолати симптоми теплового удару допоможе прохолодний компрес. Також лікарі радять протерти усе тіло губкою, змоченою у холодній воді.

Якщо усі перераховані способи не допомагають, необхідно терміново викликати швидку за номером 103. Важливо знати, тепловий удар може стати причиною втрати свідомості і навіть смерті.

Вберегтися від теплового удару допоможуть прості рекомендації:

· у спеку слід збільшити вживання води до 3-х літрів на добу;
· краще вдягати просторий легкий одяг, носити головні убори;
· необхідно відмовитися від фізичних навантажень, спортивних ігор та роботи під прямими сонячними променями;
· у період з 11.00 до 16.00 години краще перебувати в приміщенні або у затінку.

Для прогулянок з дітьми лікарі радять обирати ранкові або вечірні години. Особливо уважними слід бути батькам малюків до 3-х років.

Залишити відповідь