На Дніпропетровщині активізувалися небезпечні комахи

У Дніпропетровській області та і в Україні вцілому найбільше укусів бджіл та ос зазвичай фіксують у липні та серпні. Особливо обережним слід бути, якщо їсте солодкі фрукти або ягоди. Що робити, якщо смугаста комаха все ж вкусила, розповіли в Обласному центрі здоров’я.

«Укус бджоли або оси може спричинити алергію. Дуже рідко у людей виникає сильна реакція – аж до анафілактичного шоку. Якщо після укусу комахи з’явилися сильний головний біль, задишка, нудота, судоми – слід негайно викликати швидку. До лікаря необхідно звернутися і якщо укус прийшовся на язик, гортань, губу, обличчя. Те ж саме – якщо вжалило кілька бджіл або ос, – наголосили в Обласному центрі здоров’я. – Тим, хто знає про свою схильність до алергії, варто носити із собою  антигістамінні препарати».

Лікарі нагадали правила першої допомоги при укусі бджоли або оси. Найперше слід промити місце укусу. Якщо є жало, обережно витягти його чистими  пальцями. Підійдуть й попередньо продезінфіковані пінцет або голка. Далі необхідно обробити ранку спиртом, зеленкою, йодом або перекисом водню. Можна випити антигістамінну пігулку.

«Необхідно пити більше води або чаю. Місце укусу краще взагалі не чіпати, тим паче, не розчісувати», – додали в Обласному центрі здоров’я.