На Дніпропетровщині автоматично призначатимуть пенсії

Про новий електронний сервіс від Пенсійного фонду України роз’яснює та дає поради начальник Головного управління Пенсійного фонду України в Дніпропетровській області Юрій Козак.

Пенсійний фонд України презентував новий електронний сервіс. Яка його головна сутність? Коли він почав діяти?

Так, справді, Пенсійний фонд України на виконання Указу Президента України від  08 листопада 2019 року № 837 «Про невідкладні заходи з проведення реформ та зміцнення держави» упровадив із 1 липня цього року нову послугу для майбутніх пенсіонерів. На вебпорталі електронних послуг Фонду запрацював сервіс автоматичного призначення пенсій, яким може скористатися будь-яка людина, котра ще не отримує пенсійні виплати, але хотіла б, щоб надалі вони нараховувалися автоматично.

Як скористатися сервісом «Автопризначення пенсії за віком»?

Для того щоб оформити пенсію без відвідування Фонду, треба:

– авторизуватись на вебпорталі Пенсійного фонду за допомогою КЕПу (КЕП – кваліфікований електронний підпис, раніше була назва ЕЦП – електронний цифровий підпис);

–  заповнити анкету-заяву на автопризначення пенсії (загальні дані; дані документа, що посвідчує особу; адреси проживання та реєстрації; дані щодо виплати пенсії та отримання пенсійного посвідчення);

– після заповнення анкети завантажити до неї скан-копії документів, які є обов’язковими, та ті, які користувач вважає необхідним надати для підтвердження його права на певні доплати та пільги;

– підписати анкету та надіслати її на розгляд до ПФУ, натиснувши кнопку «Сформувати заяву».

Зауважу, що документи для завантаження розбито на групи для спрощення розуміння користувачем необхідності надання документів.

Після завантаження документів слід іще раз переглянути весь перелік, проаналізувати – можливо, є інші документи, що можуть вплинути на пенсійне забезпечення.

Система передбачає зворотний зв’язок за результатами опрацювання звернення. Так, у вкладці «Мої повідомлення» буде надходити інформація щодо опрацювання звернення спеціалістами Фонду.

Пенсія буде призначена автоматично після досягнення пенсійного віку з урахуванням усіх наявних у Пенсійному фонді даних. Заявник отримає повідомлення про автоматичне на­рахування йому пенсії, дату початку виплати і її розмір.

На що треба звернути увагу під час завантаження документів?

Оформлюючи Анкету-заяву на автопризначення пенсії, потрібно уважно читати інформаційні повідомлення, які з’являються на екрані комп’ютера,  про відповідні вимоги щодо електронних документів, скану фотографії, скану підпису, які слід завантажити у «власний кабінет».

Порада щодо якості сканування документів – під час оцифрування важливо, щоб завантажені документи подавались у кольоровому форматі та їх можна було легко прочитати.

Ця послуга без­коштовна?

Так, дана послуга безкоштовна, як і будь-яка інша, що надається через вебпортал електронних послуг Пенсійного фонду України.

І наостанок – спробуйте і самі переконайтесь, що новий сервіс «Автопризначення пенсії за віком» – це швидко, зручно і просто!