На Дніпропетровщині будують амбулаторію європейського зразка (фото)

Амбулаторію європейського зразка «з нуля» будують у Широківському районі Дніпропетровської області. Вона обслуговуватиме 3 тис людей: мешканців Шестірні та ще шести ближніх сіл.

Нову сучасну амбулаторію у Шестірні зводять на місці старої. Майже столітню будівлю, у якій раніше був медзаклад, повністю знесли.

сучасна амбулаторія_Широківський район

«Нова амбулаторія – прямісінько в центрі села. Вона обслуговуватиме три тисячі людей. Це – мешканці Шестірні та ще шести ближніх сіл», – сказав голова Широківської селищної ради Олександр Кокул.

У медзакладі місця буде досхочу. В окремих кімнатах працюватимуть двоє сімейних лікарів. Їм допомагатимуть стільки ж медсестер.

сучасна амбулаторія_Широківський район

«Будуть окремі кабінети для щеплень та маніпуляцій, реєстратура. Ми зможемо консультуватися з лікарями всієї області онлайн – завдяки телемедицині. Думаю, що з появою сучасної амбулаторії виконуватимемо свою роботу ще краще», – пояснила медична сестра Марина Петренко.

За добу медзаклад прийматиме 30 пацієнтів. На місці вони зможуть здати аналізи чи пройти обстеження.

«Зараз щоб здати аналізи, доводиться їхати у Широке. Маршрутка не ходить. Спочатку треба ловити попутки, а потім ще й чекати в черзі в лікарні. Хочеться, щоб усе було в нашому рідному селі», – поділилася мешканка Шестірні Тетяна Рубаник.

сучасна амбулаторія_Широківський район

Підрядники вже підготували фундамент майбутньої амбулаторії. Нині збирають металевий каркас будівлі. Незабаром почнуть установлювати металопластикові вікна. У проекті – й озеленення території навколо медзакладу. Біля амбулаторії висадять дерева та кущі, поставлять кілька лав.

Загалом в Україні мають з’явитися 513 сучасних амбулаторій. Усі роботи – за рахунок субвенції із держбюджету на розвиток сільської медицини.