На Дніпропетровщині готують нових багатопрофільних фахівців

Серед послуг служби зайнятості особливе місце займає професійне навчання безробітних. Адже навчання дозволяє в стислі терміни здобути необхідні професійні компетенції і таким чином розширює перспективи для працевлаштування за обраною професією. Так, кожна третя особа, яка була працевлаштована у 2018 році за сприяння Дніпропетровської обласної служби зайнятості, повернулася у трудові колективи шляхом отримання професії, підвищення кваліфікації або стажування на конкретному робочому місті.

З початку цього року роботодавці Дніпропетровщини надали до служби зайнятості інформацію про наявність 25,5 тисяч вільних робочих місць, а це є один із найвищих показників в Україні. Стабільно протягом тривалого часу попитом на ринку праці Дніпропетровщини користуються працівники, які мають робітничі професії. Для працевлаштування таких осіб роботодавці пропонують 4,8 тисяч вакансій (64% від загальної кількості вакансій).

Серед заявлених вакансій: трактористи, водії всіх категорій, слюсарі різних професій, електромонтери, продавці, електрогазозварники, токарі, фрезерувальники, тощо.

Ефективним засобом впливу на ринок праці регіону є організація профнавчання безробітних з використанням елементів дуальної форми навчання. При цьому завдання підприємств та навчальних закладів розподілені таким чином, що підприємство навчає практичним навичкам, а теоретичні знання дає навчальний заклад. Висока ефективність професійного навчання безробітних за дуальною формою зумовлюється спільними зусиллями, спрямованими на визначення змісту освіти, підбору професійного викладацького складу, формування мотивації до навчання у безробітних.

Наразі, за навчальною програмою, розробленою Дніпропетровським центром професійно-технічної освіти Державної служби зайнятості та погодженою ТОВ «Астра», 7 осіб вже закінчили навчання за напрямком «Обслуговування та ремонт холодильного та торгівельного обладнання» та працевлаштовані на підприємство. Теоретичну підготовку безробітні проходили у Центрі, матеріальну базу для виробничої практики та виробничого навчання надало ТОВ «АСТРА».

Іншим підприємством з яким співпрацює обласна служба зайнятості у напрямку запровадження дуальної форми навчання, стала філія «Дніпропетровський річковий порт» АСК «Укррічфлот». Розвиток підприємства та створення контейнерної дільниці передбачає значне збільшення потреби у кваліфікованих кадрах, що мають професію стропальник. Дніпропетровським центром професійно-технічної освіти Державної служби зайнятості отримана ліцензія за цією професією та 12 безробітних вже навчаються за дуальною формою під потреби цього підприємства.

Також у рамках співпраці з ПРАТ «Дніпропетровський меблевий комбінат» вже організовано навчання за дуальною формою. ПРАТ «Дніпропетровський меблевий комбінат» надало обладнаний навчальний клас для теоретичної підготовки та свою матеріально-технічну базу для відпрацювання практичних навичок роботи, а досвідчені працівники підприємства долучились до підготовки кваліфікованих кадрів із числа безробітних.

Сьогодні роботодавці визначають нові сфери діяльності на робочому місці, для яких вимагається додаткова кваліфікація. Саме тому служба зайнятості у своїй роботі буде активно впроваджувати дуальну форму навчання – це гарантований шанс для безробітних отримати актуальну на ринку праці професію і робоче місце.

Таким чином служба зайнятості Дніпропетровщини готує якісно нових та багатопрофільних фахівців, що відповідають вимогам роботодавців, які запроваджують європейські стандарти економічного розвитку вже сьогодні.