На Дніпропетровщині гряде перевірка полігону

Державна екологічна інспекція виїде з перевіркою на полігон твердих побутових відходів у Підгородному. Цьогоріч тут сталося масштабне загоряння. На думку фахівців, воно спричинено недотриманням вимог пожежної безпеки та правил експлуатації. Про це йшлося у ДніпроОДА на позачерговому засіданні комісії з надзвичайних ситуацій.

«З 2014 року пожежі на території полігону в Підгородному носять систематичний характер. Це свідчить про недотримання технології захоронення та утилізації відходів. Більше того, спецтехніка для засипки сміття ґрунтом знаходиться в непрацездатному стані. Екологічна інспекція має перевірити, як приватне підприємство, що орендує землю під полігон, дотримується норм чинного екологічного законодавства», – наголосив головуючий комісії, перший заступник голови ДніпроОДА Олег Кужман.

Державна екологічна інспекція неодноразово намагалася перевірити полігон, який приймає сміття з Новомосковська та навколишніх населених пунктів. На підприємстві свідомо перешкоджають.

«Жодного разу перевірка не мала успіху, бо власник не допускав інспекцію на територію сміттєзвалища, – розказав директор департаменту екології та природних ресурсів ДніпроОДА Руслан Стрілець. – Поводження з побутовими відходами передбачає дотримання певної технології. У такому випадку займання просто неможливе».

Цьогоріч зафіксовано вже четверте займання на сміттєзвалищі. Кожне з них ліквідовують пожежники Дніпропетровщини. Кажуть, від підприємства – жодної допомоги.

«Цьогоріч полум’я охопило аж 1,5 тисячі квадратів. Така велика площа свідчить про запущеність пожежі. На ліквідацію пожару виїхали 29 пожежників та шість одиниць техніки. До сьогодні займання остаточно не усунуто, тління й дим є й досі», – акцентував заступник начальника ГУ ДСНС у Дніпропетровській області з реагування Олександр Шевченко.

За словами вогнеборців, гасіння подібних звалищ суто водою – справа марна. Тління, яке відбувається на глибині, можна затамувати, тільки припинивши доступ кисню. Для цього стануть у нагоді глина чи земля. А це вже – компетенція підприємства.

Найближчими днями екологічна інспекція вийде з перевіркою на полігон. Якщо її вкотре не допустять, комісія з надзвичайних ситуацій ДніпроОДА ініціюватиме перед Мінекології України позбавлення підприємства дозвільних документів.