На Дніпропетровщині комахи переносять інфекції

Улітку кожна людина прагне насолоджуватися теплими сонячними променями. Де б ми не були, всюди відчуваємо у повітрі аромат літніх фруктів та ягід, неподалік чується дзижчання комах. Здавалося б, – ідеальна картинка, однак давно відомо, що не всі летючі доброзичливі. Чи є на Дніпропетровщині комахи – переносники інфекцій? Про це журналістам розповів головний інфекціоніст м. Дніпро, завідувач 1-го відділення міської інфекційної лікарні №21 Володимир Чумак.

Наслідки укусів

«Найчастіше переносниками інфекції є комарі та кліщі. В літній період на Дніпропетровщині  серед найпоширеніших захворювань зустрічаються хвороба Лайма та дирофіляріоз. Також комарі є частими переносниками малярії. Однак жителям Дніпра це не загрожує, адже у місті немає зосередження даної інфекції. Поодинокі випадки малярії – це захворювання, що були «підхоплені» за його межами»,- запевняє Володимир Чумак. За словами експерта, будь-яке інфекційне захворювання небезпечне, бо має певні стадії розвитку та ускладнення. Наприклад, хвороба Лайма, збудником якої є кліщі, може призвести навіть до інвалідності. На другій стадії цього захворювання відбувається ураження опорно-рухового апарату, серцевого м’яза та органів зору. Заздалегідь розпочате лікування дає змогу уникнути таких наслідків.  «Щодо комарів слід бути уважнішими, адже їх можна зустріти скрізь. Бувають випадки, коли вони спочатку кусають заражену тварину, яка живе на вулиці, а потім – людину, і переносять їй личинки, наприклад, дирофіляріозу та інші інфекції», – зазначає інфекціоніст.

Небезпечні кліщі

«Люди майже не звертаються по допомогу після укусів комарів. Однак через укуси кліщів у стаціонарі інфекційної лікарні щосезону перебувають від 200 до 300 осіб, тоді як 10 років тому траплялися лише поодинокі інфекційні випадки. На жаль, більшість людей нехтує медичною допомогою: займаються самолікуванням або, навпаки, заперечують теорії, що комахи є переносниками інфекції. Хочу звернути увагу на те, що ймовірність захворіти після укусу кліща складає 40%. Майже кожен другий кліщ небезпечний. Слід бути більш відповідальними та серйозно ставитися до цього недугу, адже бували випадки, коли під час інкубаційного періоду людина навіть не підозрювала про захворювання. Завжди після укусу кліща або комара, якщо виникла алергічна реакція, обов’язково звертайтеся до лікаря та проходьте обстеження», – радить Володимир Чумак.

Маргарита Сопільняк, фото pixabay