На Дніпропетровщині курсуватимуть нові електрички 

На Дніпропетровщині обговорили можливість оновлення електричок. Прагнуть зробити їх енергозаощадливими, комфортними та швидкими. Повністю замінити приміські потяги на сучасні регіону допоможуть іноземні інвестиції. Дніпропетровщина може стати першим учасником пілотного проекту, запропонованого Україні Європейським інвестбанком. Про це стало відомо під час зустрічі у ДніпроОДА керівництва області, міста Дніпро та Придніпровської залізниці з іноземними інвесторами.

«Дніпропетровщина давно і тісно співпрацює з Європейським інвестбанком. Ми завжди відкриті для нових проектів – до розвитку інфраструктури регіону активно залучаємо іноземні інвестиції. Сподобалась і запропонована зарубіжними партнерами ідея повністю оновити рухомий склад приміського електротранспорту. Забезпечити комфорт мешканцям області в усіх сферах – наше головне завдання», – зазначив перший заступник голови ДніпроОДА Олег Кужман.

Майже половина електричок Придніпровської залізниці не оновлювалась близько півстоліття. Пасажирські перевезення – збиткові. Мешканці віддають перевагу більш зручному та швидкому способу дістатися до іншого населеного пункту – приміськими автобусами та маршрутками.

«Проблема оновлення приміського електротранспорту назріла давно. Сподіваємося на інвестиції – вони дозволять зробити перевезення пасажирів більш комфортними. Інфраструктура Придніпровської залізниці частково вже пристосована до швидкісного руху сучасних електропотягів – залишилось лише їх придбати», – сказав директор регіональної філії «Придніпровська залізниця» Микола Кужавський.

Головна вимога інвесторів при оновленні залізничного транспорту – перевезення мають бути комфортними і швидкісними. А ще – прибутковими.

«У нас багатий досвід інвестування саме у транспорт. Більшість вкладень – у сферу приміських сполучень. Оновили і залізничну галузь Польщі – її досвід може бути корисним для вашої країни», – повідомив представник Європейського інвестбанку Іштван Хайнсцингер.

На Придніпровській залізниці – понад півсотні приміських поїздів. За добу вони перевозять більше 30 тисяч пасажирів.