На Дніпропетровщині люди отруїлися дачними грибами

У 2018 році на Дніпропетровщині грибами отруїлися 7 людей, одна дитина померла. Про це повідомив головний токсиколог області Микола Шинкаренко.

«На сьогодні у Дніпровській міській лікарні №4 знаходиться двоє хворих з гострим отруєнням дикорослими грибами. Вони зібрали гриби на дачі. Думали, що це шампіньйони, а виявилося – бліді поганки. Нині стан пацієнтів тяжкий, але стабільний», – розповів Анатолій Шинкаренко.

За словами лікаря, днями до Дніпровської дитячої лікарні №6 доставили ще одного постраждалого – семирічного хлопчика.

«Дитина отруїлася грибами, зібраними на подвір’ї. Отримала тяжке ураження печінки. На жаль, врятувати хлопчика не вдалося», – повідомив головний токсиколог області.

Лікар наголосив: краще взагалі відмовитися від «тихого полювання». Якщо все ж таки вирішили відправитися за грибами, не можна брати ті, у яких сумніваєтеся. Заборонено збирати гриби, які ростуть біля автомагістралей та залізничних колій.

«Нині грибна пора – погода сприяє їх масовому росту. Нажаль, ми переконуємося в тому, що люди збирають все підряд, – нарікає Микола Шинкаренко. – Закликаємо: якщо вже з’їли дикорослих грибів і з’явилося найменше нездужання – не затягуйте, звертайтеся до лікаря. Наскільки швидко це зробите – вирішальний фактор у порятунку здоров’я та життя».

Загалом у 2018 році грибами отруїлися семеро людей.