На Дніпропетровщині майстриня створює унікальні вироби із вовни (фото)

На Дніпропетрощині живе майстриня, яка робить унікальні вироби із вовни. Кожна її річ в єдиному екземплярі. Надія Васильєва – директор Кам’янського міського центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді. Вона близько 20 років свого життя присвятила держслужбі. Багато часу Надія приділяє не лише роботі, але й своєму хобі, яке приносить задоволення. Зокрема, створює одяг, взуття та аксесуари з вовни. Детальніше про незвичну технологію майстриня розповіла в ексклюзивному інтерв’ю «Вістям».

З ТВОРЧІСТЮ ПО ЖИТТЮ

– Надіє, як Ви захопилися валянням із вовни?

– Майже 20 років я обіймала керівні посади в органах місцевого самоврядування у напрямі реалізації в місті державної політики стосовно сімей, дітей, жінок, молоді та спорту. Зараз я очолюю Кам’янський міський центр соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді. Свою роботу поєдную з народною творчістю – валянням із вовни. Свого часу я успішно закінчила Петриківське училище, адже любила малювати з дитинства. Мені дуже подобається петриківський розпис, завжди мріяла надати йому іншого сенсу. Захопившись валянням із вовни, я поєднала особливу техніку рукоділля з оздобленням своїх авторських виробів петриківським розписом, чим втілила у життя давню мрію. І вже майже 9 років займаюся цим мистецтвом.

Надія Васильєва

Вважаю, що ремесло робить світ прекраснішим, а людей – добрішими. За цей проміжок часу створено не одну колекцію одягу, але найбільше запам’ятався мій перший показ авторської колекції «Мальовнича Україна», яку я продемонструвала на подіумі Міжнародної виставки «Золоті руки майстрів» у Києві в 2013 році. Колекція потребувала в мене багато часу: спочатку треба було зробити викрійки, зваляти з вовни вироби, нанести об’ємні квіти та знову валяти їх до потрібного розміру і якісної структури матеріалу. Кожна річ робиться вручну, я не використовую жодних пристосувань.

– Розкажіть, будь ласка, детальніше про напрям рукоділля, яким Ви захоплюєтеся.

– Валяння або фелтінг (Прим. ред. від англ. felt – повсть, збивати ­повсть) – популярний серед сучасних майстрів напрям рукоділля. Люди виявили здатність вовни звалюватися близько 8000 років тому. Вперше вовна потрапила до мене в руки у 2012 році. Відтоді не уявляю себе без улюбленого заняття – валяння і малювання нею. Вовна – це благодатний матеріал, безмежні творчі уявлення, можливість щодня створювати щось незвичайне і неповторне. Для мене валяння – це вид творчості, який допомагає реалізувати себе як майстра, як художника. І якщо майстер самобутній, його роботи стають пізнаваними і незабутніми. Це і є творчість.

– Чому обрали саме вовну для авторських виробів?

– З натуральною вовною дуже приємно працювати. Вона тепла, жива, м’яка, різнобарвна. Така шерсть просяк­нута любов’ю й позитивом. Я почала валяти невеликі вовняні вироби, потім виникла ідея малювати вовною. Спочатку шила ляльки, які одягала у валяні речі, оформлені в українському стилі. Поступово пробувала виготовляти жіночі сумочки, а потім одяг і взуття.

Надія Васильєва

Першу сумку я вирішила виготовити з двох видів вовни. Коли почала працювати, побачила, що шерсть не звалюється. Я так засмутилася, що у мене нічого не вийшло. Було шкода витраченого матеріалу, адже вовна коштує недешево. Трохи подумавши, вирішила все переробити і відокремила один вид вовни від іншого. З однієї частини виготовила картину, а з іншої – все ж таки зваляла гарну сумочку. До речі, ця картина мені стала дуже дорога. На ній я відтворила український пейзаж із жінкою і чоловіком, а коли придивилася, зрозуміла, що вони дуже схожі на моїх батьків у їхні молоді роки. Так, методом проб і помилок я вчилася цієї майстерності.

УСПІШНЕ ХОБІ

– Які Ваші творчі досягнення?

– Для мене творчість – це спосіб вираження моїх почуттів і стану душі. Квіти в моїх роботах не просто так, адже я бажаю, щоб у світі було більше фарб і доб­ра. Щороку навесні та восени демонструвала свої нові колекції на міжнародних виставках. Авторські вироби із моєї колекції одягу двічі брали участь у показі мод на ексклюзивній площадці «The Soho Hotel» у Лондоні, де знайшли своїх прихильників. У 2018 році я взяла участь та здобула перемогу на міжнародному конкурсі «Арт-королева» у Києві, на якому особисто представила дизайнерський образ «Червова дама», за що була нагороджена головним призом – сертифікатом на участь у наступній міжнародній виставці, а також спеціальним призом від члена журі, головного редактора журналу «Кукольный мастер», виконавчого директора Міжнародного фонду «Кукли світу» Ольги Лахіної – безкоштовним дефіле колекції одягу на виставці-ярмарку рукоділля та творчості «Крафт-базар» у Виставковому центрі Союзу художників Санкт-Петербурга та публікацію фото у журналі «Кукольный мастер». Постійно беру участь у благодійних заходах. У межах благодійного проєкту «BeautyDay» торік я передала свої авторські вироби для реалізації на аукціоні та організувала персональну виставку «Квітуча моя Україна» і показ дизайнерської колекції «Усе життя – гра».

– Наскільки популярне виготовлення вовняних виробів?

– Нині такий вид рукоділля досить поширений. Володіючи секретами цього хенд-мейду, можна створювати абсолютно приголомшливі речі: одяг, аксесуари, вироби для прикрашання дому, іграшки і навіть меблі. Вовна – дуже піддатливий матеріал, з якого можна зваляти і маленьку намистинку, і величезне панно. Найбільше мені подобаються вовняний одяг та прикраси. І самій приємно одягнути таку річ, а ще ліпше подарувати комусь красу, створену власноруч. Мій девіз: «Робити все з любов’ю, або взагалі не робити».

КРОПІТКА РОБОТА

– А яка вона – технологія створення речей з вовни?

– Для створення виробу потрібно всього три речі: вовна, мило і пухирчата плівка, яка використовується як для викройки, так і підкладки для створення необхідної форми. І ще, звісно, натхнення і терпіння. На плівку кладеться викрійка, на яку викладається вовна, після чого її треба обприскати водою з додаванням мила чи будь-якого миючого засобу та прикрити знову плівкою, а далі протерти руками і, накрутивши на дерев’яну палицю, прокачувати не менш як кількасот разів. Потім дістається виріб із плівки та пальцями перебирається кожний міліметр, аби ніде не було нерівнос­тей. Тоді ще виріб вибивають, по кілька разів обливають контрастною водою: спочатку холодною, потім гарячою та сушать.

Надія Васильєва

Урешті, за 2-3 дні з’являється нова краса. І кожна річ в єдиному екземплярі й унікальна – повторити точно таку ж не вдасться ніяк. Це непростий і трудомісткий процес, який займає багато часу. Крім того, він потребує чималих фізичних зусиль та матеріальних затрат. Це і розкладний стіл великого розміру, манекени, відповідні інструменти тощо. Працювати потрібно з мокрою вовною, яка стає важкою, а від постійного розтирання починають боліти суглоби, але я вже не можу зупинитися (посміхається). Попри всі труднощі, я отримую велике задоволення від валяння, бо маю змогу радувати себе та прихильників моєї творчості новими авторськими виробами. Зазвичай люди думають, що за таким одягом важко доглядати, та насправді валяні речі надзвичайно практичні, їх можна носити, прати.

– Де можна побачити Ваші роботи?

– Я не маю на меті матеріального збагачення, тому не приймаю замовлення. Валяю тільки тоді, коли є натхнення та для свого задоволення і втілення творчих задумів. Тому всі мої вироби неповторні, насичені любов’ю, теплом та позитивом. У мене є своя сторінка у соціальній мережі Facebook, де розміщую світлини, розповідаю про свою роботу, нові речі, плани тощо.

МАРГАРИТА СОПІЛЬНЯК,
ФОТО З ОСОБИСТОГО АРХІВУ НАДІЇ ВАСИЛЬЄВОЇ