На Дніпропетровщині найстаріший парк громади отримав друге життя (фото)

Парк Гірників – найстаріший парк Покровської міської територіальної громади, що має 80-річну історію. З ним у мешканців міста, насамперед, Рудника, пов’язано багато. Це спогади про щасливі години відпочинку з рідними й друзями. Цілі покоління виросли і тільки парк залишався незмінним. Сьогодні не всі пам’ятають початок його історії, зберігають ці спогади лише старожили.

На початку 30-х років були посаджені перші дерева. Для робітничих поселень і Рудника це стало справжньою подією, бо знаменувало появу інфраструктури з місцем організованого дозвілля. Територію поступово перетворювали на місце відпочинку, ентузіасти висаджували саджанці, розпочинали планування.

Парк гірників_Покров

Датою відкриття парку вважають 1938-39 роки, коли місцевість набула цілком визначених обрисів. Друга Світова, роки окупації, безжально пройшлися селищем, залишили свій руйнівний слід і в цьому затишному куточку. Одразу після звільнення Рудника, мешканці взялися відроджувати парк.

Місцевий мешканець Володимир Вакуленко згадує, як їх, школярів, приводили садити дерева, виділяли класам окремі ділянки, кожен вважав своїм обов’язком зробити внесок у загальну справу. Тут завжди був Іван Карпець, якого називали головним садівником парку. З початку тридцятих і до останніх своїх днів Іван Григорович опікувався рослинами, доглядаючи за покликом свого серця, саме він висаджував перші дерева і в центральному парку міста.

Парк гірників_Покров

А вже на початку 50-х парк запрошував на танцювальні вечори. Під акомпанемент музикантів кружляли у вальсі, танцювали фокстрот і танго. Працював тир, кафе у дерев’яній будівлі. Вихідні дні парк був переповнений мешканцями. Тут зустрічали свята, головні родинні події. Проходили роки, десятиліття, змінювалося все навкруги, не торкалися зміни лише старого парку.

Парк гірників_Покров

Але наразі ця ситуація змінилася. Парк отримав друге життя, завдяки початку масштабної реконструкції. Замість грунтових доріжок, які ставали непрохідними у дощову погоду, з’являються нові пішохідні зони, викладені тротуарною плиткою. Здійснюється благоустрій меморіалу загиблим воїнам-визволителям.

Парк гірників_Покров

Аварійні дерева було ліквідовані, дерева, що потребували санітарної обрізки отримали друге життя. Наразі у парку Гірників встановлено нові лавки, та зручну і цікаву їх варіацію – лавки-гойдалки, дитячий та тренажерний майданчик, сучасну систему освітлення, ковані арки, на яких розміщено квіткові композиції, розбито клумби, встановлюються цікаві паркові арт-об’єкти.

Роботи з реконструкції та благоустрою парку тривають.