На Дніпропетровщині підготувалися до повернення лелек (Фото)

До прильоту лелек готові. ДТЕК Дніпровські електромережі облаштував у Дніпропетровській області вже 145 платформ для гнізд. Таким чином енергетики убезпечили птахів від ураження струмом, а клієнтів – від аварійного відключення електропостачання. Установка спеціальних конструкцій для птахів – це виконання на практиці зобов’язань, які ДТЕК узяв на себе в рамках Глобального договору ООН.

З початком весни облаштування гнізд провели в Солонянському, Межівському та Нікопольському, а також Павлоградському, Петропавлівському, Царичанському та Криворізькому районах. До початку карантину встигли встановити десяток нових платформ. З тому числі – в селі Чкалове Нікопольського району. Про необхідність встановлення спеціальної конструкції повідомив на сторінці ДТЕК Дніпровські електромережі в Facebook місцевий мешканець.

«Клієнт звернувся до нас і розповів, що на одну з вулиць прилітають лелеки і їм ніде гніздитися. Конструкцію змонтували поруч з опорою, де лелеки намагаються створити гніздо. В цілому за шість років існування програми з орнітологічної безпеки ми встановили вже 145 платформ для лелек. Це – послідовне виконання зобов’язань щодо захисту навколишнього середовища, які в 2007 році ДТЕК узяв на себе в рамках Глобального договору ООН», – сказав генеральний директор ДТЕК Дніпровські електромережі Андрій Терещук.

Фахівці компанії регулярно оглядають лінії електропередачі. Фіксують місця на електроопорах, де лелеки облаштували свої гнізда. А після – уважно за ними спостерігають, щоб пернаті не стали причиною аварії.

Коли птахи відлітають на південь, гнізда зміцнюють спеціальною металевою конструкцією над рівнем повітряної електричної лінії. Таким чином створюють умови для безпеки птахів і унеможливлюють аварійні відключення, які можуть відбуватися через сповзання гнізда на дроти.

Крім гнізд для лелек, енергетики встановлюють на високовольтні лінії світловідбиваючі маркери, які роблять лінію видимою для птахів в польоті. Так, понад 500 таких захисних пристроїв змонтували в 2019-м на території заказника «Булахівський лиман» в Павлоградському районі. А ще встановлюють дерев’яні та металеві гніздування для червонокнижного голуба-клінтуха і монтують спеціальні кожухи на ізолятори та проводи. Вони роблять їх безпечними для птахів і виключають ризик перебоїв електропостачання для клієнтів.

На час карантину роботи з установки нових гнізд припинені. Всі зусилля зараз спрямовані на ремонти. Аварійно-технічні та ремонтні бригади продовжують свою роботу. Піклуючись про клієнтів, ДТЕК Дніпровські електромережі діє в інтересах України та вживає всіх необхідних заходів для надійного електропостачання міст та сіл Дніпропетровської області.