На Дніпропетровщині працює унікальний центр для дітей (фото)

У Підгородньому Дніпропетровської області працює унікальний «Центр реабілітації, фізичної терапії та інклюзивного навчання імені Святого праведного Іоанна». Тут психологи, реабілітологи, логопеди, неврологи та педіатри щодня займаються з дітьми, які мають вади розвитку. Заняття у центрі проводять в ігровій формі, щоб зацікавити дитину.

центр для дітей_Підгородне

Центр розрахований на 150 дітей віком до 18 років. В середньому, лікувальний курс триває протягом місяця. Оплату здійснюють за рахунок благодійних фондів, медичних грантів або рахунком місцевих бюджетів районних та обласних центрів, з яких дитина направлена на лікування. Звели центр приватним коштом.

Курс реабілітації охоплює кожний аспект життєдіяльності: фізичний, соціальний, емоційний, рекреаційний, освітній і профорієнтаційний. Реалізація програми передбачає чітку взаємодію всіх учасників – дитини, лікарів, реабілітологів, батьків та всієї родини.

центр для дітей_Підгородне

«Будь-яка дитина полюбляє гратися, тому для досягнення найкращих результатів усі заняття в Центрі відбуваються в ігровій формі з використанням різноманітних іграшок», — розповіла меддиректорка закладу Люсіне Гаспарян.

У Центрі є безліч кімнат, де діти проходять реабілітацію. Це й ізостудія, де проводять арт-терапії, спрямовані на покращення психоемоційного стану дитини, й сенсорна кімната, яка оснащена обладнанням для стимуляції систем сприйняття: тактильної, слухової, зорової, смакової та вестибулярної.

центр для дітей_Підгородне

Також для «особливих» дітей у центрі є й унікальна гідромасажна ванна. Коли людина занурюється в воду, її тіло знаходиться в умові приближення до невагомості, це розслабляє. Завдяки таким водним процедурам активізується окислювально-відновлювальні реакції в організмі, дитина розслабляється, поліпшується метаболізм, сон, апетит і загальний стан організму.

У Центрі діти з ДЦП, аутизмом та іншими розладами проходять й соціально-побутову реабілітацію у комп’ютерному та кулінарному класах.

центр для дітей_Підгородне

«Після першого курсу реабілітації мені, як батькові, дуже приємно стало на душі, що моя дитина почала самостійно брати елементарні речі в руки, а саме чашку з водою. Приємно бачити, що мій син може самостійно кувиркатися на підлозі, або на дивані. Руки, які до реабілітації в нас підіймалися на 45 градусів, зараз підіймаються на 85-90 градусів над собою», – розповів батько хлопчика з діагнозом ДЦП Василь Коваль.

центр для дітей_Підгородне

За період існування центру вже понад 100 дітей з особливими потребами успішно пройшли більше 200 курсів реабілітації.

АНГЕЛІНА ОВСІЄНКО

Фото зі сторінки Центру у Фейсбук