На Дніпропетровщині працюють люди закохані у свою справу (Фото)

Напередодні свята Дня працівників сільського виробника ми завітали в ТОВ «Сузір’я», яке очолює досвідчений аграрій та керівник і просто людина, яка по-справжньому закохана у свою справу – Олександр Ведміцький. Нести нелегку ношу керівника потужного господарства Олександру Анатолійовичу допомагають близькі люди. Поряд з ним у «Сузір’ї» трудяться його рідні брати Віктор, Геннадій та сестра Ольга.

Добігає кінця сільськогосподарський рік, на полях майже не залишилося техніки, вона вже вся перемістилася в механічні майстерні й проходить технічне обслуговування, зібрані врожаї, земля оброблена, відпочиває та готується до нових польових робіт.

Золотим фондом господарства Олександр Анатолійович без вагань вважає своїх працівників, сьогодні їх 27 чоловік, і всі вони справжні фахівці своєї справи. «Це тільки дякуючи таким працьовитим людям ми змогли досягти успіхів та створити справжню команду професіоналів. Коли розумієш, що люди тобі довіряють, бачать майбутнє, хочеться більше працювати задля їхнього блага. Я вважаю, що за молодими фахівцями майбутнє, тож надав шанс молодим спеціалістам проявити себе у справі: механізатору Віталію Романюку та агроному Олександру Піцану. І зараз бачу, що не помилився, працюють із повною віддачею.

Але не можна залишати поза увагою й досвідчені кадри, перевірені часом, – це оператор очисних споруд Олександр Карабут, який у тісному тандемі співпрацює з водієм Юрієм Книгою вже кілька десятків років. Без них важко уявити серце господарства – тік, де зберігається валова продукція. Вони тут себе почувають, як риба у воді, вся продукція, яка поступає на тік, проходить очистку під пильним оком Олександра Карабута та розвозиться по складських приміщеннях Юрієм Книгою. Не обійтися тут без завідуючої током Раїси Січивікно, комірників Наталі Ведміцької та Ольги Миронченко. Буває так, що дівчатам в гарячу пору доводиться цілодобово не покидати, так би мовити, свій пост. Адже під час збору врожаю машини із зерном постійно везуть продукцію на тік, відпочивати ніколи. А механізатор Вадим Відміцький, як універсальний солдат, з початком весняних робіт сідає на сівалку й починає сіяти, а приходить пора косовиці – він знову за кермом, тільки вже комбайна, на всі руки майстер. Інженер Віктор Ведміцький все тримає під контролем, не допускає, щоб техніка вийшла з ладу, бо в сезон збору врожаю це недопустимо, та ще й встигає займатися громадської діяльністю, намагається не пропустити жодного засідання районної ради, як депутат завжди у гущі подій», – розповідає Олександр Ведміцький.

Отже ми помітили, що в господаря часу на розваги немає. Олександр Анатолійович постійно в русі, він намагається бути в курсі останніх новин техніки, бо саме від цього залежить якісний збір урожаю та належні умови праці, тому намагається брати участь у форумах, конференціях, які проходять у розвинених європейських країнах. Своїми враженнями він поділився після приїзду з Франції та Німеччини, де побував у цьому році.

– Мені довелося побувати на одному із самих потужних заводів Франції «Claas» у Ліоні, де виготовляється техніка, яка використовується в сільському господарстві, й безпосередньо в нашому товаристві. На власні очі побачив весь копіткий процес по збору техніки й тепер маю уяву, на чому ми працюємо і як воно виготовляється. А ще мене вразив той факт, що коли ми були в Німеччині на заводі, де виготовляють посівну та ґрунтообробну техніку, то власник заводу Мануель Хорш свій виступ розпочав не з переваг своєї техніки, а з того, скільки шкоди завдають пестициди, що потрапляють у продукти харчування із ґрунту, який обробляється шкідливими хімікатами. І саме з цим сьогодні треба боротися в першу чергу. На жаль, генно модифіковані продукти сьогодні можна зустріти повсюди, а це найперші вороги, які викликають найстрашніші хвороби. Як зазначив Мануель Хорш, в Україні фермери ще здатні вирощувати якісну продукцію, не забруднену пестицидами, й цю традицію треба зберегти. І дійсно, наша продукція має неабиякий попит на світових ринках, от тільки вихід туди є далеко не у всіх.

– Олександре Анатолійовичу, скільки у Вас землі в обробітку, яким культурам Ви віддаєте перевагу й де берете посівний матеріал?

– У нашому господарстві знаходиться близько 2000 гектарів землі, тут вирощуємо ячмінь, зерно, кукурудзу, ріпак, соняшник, горох… Ми віддаємо перевагу гібридним сортам, купуючи зернову супереліту, щоб у подальшому протягом двох років використовувати власний посівний матеріал, і це допомагає значно зекономити. В цьому році при зборі зернових врожайність в середньому становила 40 ц/га.

– Як у Вас проходять розрахунки з пайовиками?

– Для мене особисто це першочергове завдання, адже я не можу підвести людей, які мені довірили свої паї. З липня вже починаються розрахунки, більшість обирають натуральний розрахунок, але є й такі, що віддають перевагу грошовому. В кожного свої потреби й проблеми. Щоб люди відчували, що про них дбають і щоб хоч якось компенсувати постійні подорожчання, в цьому році ми збільшили орендну плату. І головне, щоб розрахунок проводився своєчасно, я розумію, що для багатьох літніх людей це те джерело доходу, яке допомагає виживати.

Від себе хочу додати, що на рахунку Олександра Ведміцького чимало добрих справ. Ця людина постійно займається благодійництвом, допомагає у ремонті шкіл, дитячих садків, постійно підтримує наші творчі колективи, надає допомогу знедоленим і цей список можна продовжувати. Дякуємо за Вашу підтримку і допомогу, за всі добрі справи, які Ви робите для рідної Широківщини.

Сьогодні ТОВ «Сузір’я» – одне з найкращих сільгосппідприємств не лише Широківського краю, а й області. З повагою до людей та любов’ю до свого краю Олександр Анатолійович продовжує справу батьків, вирощуючи хліб на рідній землі. А ми в свою чергу побажаємо товариству «Сузір’я» процвітання, гарних врожаїв. Хай і надалі рясно колосяться врожаями ваші ниви, хай втілюються в життя ваші плани, задуми та сподівання. Бажаємо прихильної долі, вагомих здобутків, миру, невичерпної енергії та професійної удачі!

Вікторія СІНЧЕВСЬКА