На Дніпропетровщині презентували незвичайну колекцію (фото)

На Дніпропетровщині, у Кам’янському, на виставці у Центральній міській бібліотеці ім. Шевченка презентували колецію краваток. Строкаті, смугасті, в крапку, з ієрогліфами, гральними картами та клавішами, із замші, шкіряні та шовкові. В колекції Ірини Василенко — близько 600 різноманітних краваток.

Суспільному жінка розповіла: колекціонуванням краваток захопилася 20 років тому. Просто одного разу зайшла до магазину, вподобала і купила звичайну червону краватку, на якій були зображені прапори кількох країн. Саме вона й поклала початок колекції. Відтоді колекціонування цього аксесуару одягу стало для неї своєрідним хобі. У пошуках нових екземплярів Ірина керується не вартістю і не брендом. Головне — краватка має “зачепити”, привернути увагу.

колекція краваток_Кам'янське

За словами колекціонерки, краватка не обов’язково має дорого коштувати. Головне, аби привертала увагу.

“Провідні дизайнери світу, як правило, випускають власні лінійки краваток. Але вони коштують чималих грошей. Я ж купую краватки у звичайних “секондах”. Втім, не женуся за кількістю. Серед того розмаїття, яке там є, я обираю якусь одну, на якій або зображено щось таке цікаве, необов’язково реалістичне. Або ж вона сама по собі оригінальна”, – розповідає Ірина.

Багато років колекціонерка пропрацювала у бібліотечній сфері, тож чимало знає про історію краваток. Зазначає, наукова назва колекціонування краваток — грабатологія. Цей термін спеціально придумала Гільдія британських виробників краваток для колекції Тома Холмса, який зібрав 10 тисяч різноманітних краваток з усіх куточків світу.

колекція краваток_Кам'янське

Колекція кам’янської любительки грабаталогії набагато менше, втім, займає почесне місце у шафі. Свого часу чоловік Ірини жартував, що при бажанні може змінювати краватку щодня. Хоч на роботу носив їх не часто. Сама ж жінка іноді полюбляє прикрасити свій образ цим аксесуаром. Ось і на презентацію в бібліотеку теж одягла червону шкіряну краватку. Власне, того вимагав своєрідний дрес-код. Працівники бібліотеки також були у краватках.

колекція краваток_Кам'янське

“Ми презентуємо не лише частину колекції краваток Ірини Василенко, а й власну, бібліотечну. Минулого року ми влаштовували влітку таку тематичну вечірку, де усі обов’язково мали бути у краватках. От тоді і почали збирати свою колекцію, вже маємо понад 80 екземплярів, які нам принесли читачі. Навіть місцевий журналіст Віктор Куленко з задоволенням віддав нам свою невеличку колекцію”, – розповіла заступник директора бібліотеки з реклами і маркетингу Тетяна Герасюта, яка одягла краватку з зображенням книжок.

Бібліотечну колекцію краваток містяни можуть переглянути до 14 лютого просто у вікнах-вітринах закладу.