На Дніпропетровщині приготували особливу калиту (Фото)

У Покрові Дніпропетровській області в День Святого Андрія Первозваного пройшли Андріївські вечорниці. Свято, що увібрало увесь спектр найкращих традицій, відтворили у міському музеї. Повідомляють у прес-службі міської ради.

Тут все було як і сто років тому – стіл з домотканою скатертиною під образами в рушниках, ослони, вкриті рядном, потріскування свічок і аромат свіжоспечених пирогів. Музейні господині запрошували до столу під звуки бандури, що додавала автентичності створеному образу.

– Ми прагнули максимально відтворити атмосферу Андріївських вечорниць, дух цього свята. Показати, наскільки переплетені традиції з вірою та любов’ю до своєї землі, – говорить директор закладу Тетяна Подольчак. Допомогли їм у цьому театральний колектив «Сюрприз» Школи мистецтв, учні дев’ятої школи, колектив Будинку творчості та Дитячої музичної школи.

З піснями, під наглядом гадзині, дівчата замішували калиту, з добрими думками, мріями та світлими намірами. Робили це по-справжньому, додаючи в тісто мед, родзинки, горіхи. Вже випечений заздалегідь символ вечорниць, що є знаком сонця, викладали на рушник, аби дочекатися парубків.