На Дніпропетровщині роблять унікальні операції

У Дніпропетровській обласній клінічній офтальмологічній лікарні роблять безкоштовні операції з відновлення рогівки. На них у 2020 році з обласного бюджету виділили 11,2 млн грн. Повідомляють у Дніпропетровській ОДА.

Вчасне відновлення рогівки дозволяє повернути зір, пояснив директор департаменту охорони здоров’я Дніпропетровської облдержадміністрації Валерій Сердюк.

«У Дніпропетровській офтальмологічній лікарні роблять унікальні для України операції з відновлення рогівки. Для цього мають кваліфікованих фахівців та високотехнологічне обладнання, одне з кращих в світі. Зокрема, фемтосекундний лазер, – наголосив Валерій Сердюк. – Дніпровські лікарі фактично повертають до працездатності людей, які були сліпими. Тому до нас їдуть зі всієї країни та навіть з-за кордону. А завдяки обласній програмі мешканці регіону мають виключну можливість зробити дорогровартісну операцію безкоштовно».

Виділені кошти дозволять провести близько 125 операцій, додала директорка Дніпропетровської обласної клінічної офтальмологічної лікарні Світлана Устименко.

«Десь у чверті випадків така операція показана терміново. Наприклад, іноді при важкому запаленні рогівка може «розчинитися» за кілька днів, – зазначила Світлана Устименко. – Точність виконання процедури за допомогою лазера дозволяє підвищити ефективність приживлення та зменшити кількість відторгнень, скоротити строки реабілітації».