На Дніпропетровщині родина молодих фермерів побудувала «розумний» курник

В одному з сіл Дніпропетровської області проживає молода родина, яка вирощує курей. Птицю сім’я тримає в двох сараях-курниках. Один залишився від бабусі, а другий фермер Максим Галка побудував сам. В його “розумному” курнику все автоматизовано. Про це повідомляє SEEDS.org.ua за інформацією Індустріалка.

Спочатку в курнику Максима було всього 50 курей, тепер їх 500 і на досягнутому фермери не збираються зупинятися.

родина фермерів_кури

Зараз сім’я тримає домашніх бройлерів кобб 500. Цим курам досить двох місяців, щоб вирости. Дорослі тушки важать від двох кілограмів та більше.

«Зараз у нас «розумний» курник – все автоматизовано. Набридло постійно мити і чистити. На додаток до всього, кури висипали багато корму, коли ми набирали його в старі годівниці в клітках. Ми розуміли, що проблеми потрібно вирішувати, тому зробили все, як на птахофермі», – каже Максим.

родина фермерів_кури

Молоде подружжя вчилися всьому самостійно, методом проб і помилок. «Вчилися всьому самі. Вивчали, читали і пробували. Наприклад, клітини ми переробляли. Зараз у нас одна клітка для курей розбита на шість секцій. Були проблеми з водою до напувалок. У нас в курнику є спеціальна витяжка, яка включається раз в дві години. У неї спеціальний пульт управління, є труба забору повітря і подачі свіжого. Завдяки цьому в сараї немає запаху.

родина фермерів_кури

Ми зробили правильне опалення, підтримуємо певну вологість і температуру 24 градуси тепла. Ми зрозуміли, що дуже важлива обробка та дезінфекція всього сараю. І ще – ми намагаємося в курники не пускати сторонніх людей. Чужі бактерії можуть негативно вплинути на птицю», – розповіла дружина Максима, Настя.

Щоб підвищити свої доходи, сім’я почала шукати можливості для економії. Так, з’явилася ідея годувати птицю кормом власного виробництва.

родина фермерів_кури

«Ми купили гранулятор і почали робити свої корми, – розповів Максим. – Для цього ми використовуємо пшеницю, кукурудзу і сою. Основна їжа курей все ж кукурудза. Я перебиваю її в порошок, додаю кальцій і спеціальні вітаміни. Антибіотиками ми птицю не годують. Потім вся ця суміш засипається в гранулятор і він все пресує в спеціальний корм», – розповів Максим.

родина фермерів_кури

У родин вже є розмітка під новий курник. Найближчим часом почнеться будівництво. Він буде більше за розміром і теж «розумний».

Крім цього, у Максима є мрія побудувати яєчну ферму з курами-несушками. Хлопець вже все порахував і розрахував.

Фото: Індустріалка