На Дніпропетровщині розпочав роботу оновлений Центр кобзарського мистецтва (Фото)

Однією з родзинок  культурно-мистецького життя міста Підгородне  та його околиць  по праву називають Центр кобзарського мистецтва, який очолює талановита бандуристка Алла Ганжа-Родзянко. Повідомляє Pidgorodne.dp.ua.

Навіть  під час  довгоочікуваного ремонту приміщення  творча діяльність  провідного в Україні і на Дніпропетровщині  осідку бандурництва не припинялася. І тим радіснішим був день відкриття центру після його ремонту. Численні гості  сердечно вітали  господарів – юних бандуристів  і їх наставницю, котрі тішили присутніх   чарівними звуками цього старовинного українського  інструменту.

«В оновленому приміщенні, розписаному в петриківському стилі ( автор – майстриня Юлія  Рябченко), зі всіма необхідними зручностями для вихованців і  педагогів і працювати радісніше»,– говорить завідувачка Алла Костянтинівна.  Бандурному мистецтву тут навчається більше 30-ти дітей різного віку. Менша група опановує ази гри на бандурі, старші хлопці й дівчата виконують вже складніші твори з варіаціями. Зараз  розучують « Стоїть явір над водою», «Гуцулка Ксеня», «Ой, чий то кінь стоїть», «Скрипливії воріточка».

З бажаючих навчитися грати  дітей  створили вокальну групу з тим, щоб  у подальшому відкрити і розвинути у юних виконавців талант до гри на бандурі. Створили також майстерню, де хлопчики  будуть вчитися робити  цей  унікальний  музичний інструмент . Тим паче, що  Підгородне  відоме своїми майстрами  по виготовленню  бандури . Це —  Іван Бут, Олексій Коваль, Олександр Солодкий.  Про них і про історію бандурного мистецтва, зокрема, в  Підгородному, розповідають цікаві експонати, зібрані в кімнаті-музеї  Центру кобзарського  мистецтва.

Вихованці і їх батьки разом із своїм керівником , готуючись до виступів,  власноруч шили і вишивали свої концертні костюми.  До речі, старша  група бандуристів  носить ім’я «Весільний посад» і відповідно  досліджує, вивчає і виконує цикл обрядових весільних пісень, зокрема, й тих , що збереглися в Підгородному —  колишньому старовинному  козацькому поселенні.

Таїса Ковальчук, фото: Валентина Гузь.