На Дніпропетровщині соковиті ягоди приховують небезпеку

В Україні – сезон кавунів. Будьте обережні: ця смачна та соковита ягода може таїти небезпеку. Як її розпізнати та які перші симптоми отруєння, розповіли в департаменті охорони здоров’я Дніпропетровської ОДА.

«Літні отруєння на Дніпропетровщині часто пов’язані із вживанням кавунів та динь. Серед причин – нітрати, що містяться у плодах, та різні кишкові інфекції. Перші симптоми отруєння можуть виникнути через 4-6 годин після вживання кавуна. Серед основних ознак – нудота, розлад шлунку, біль у животі, підвищена температура, слабкість. Якщо це раптом сталося, головне правило – не ігнорувати симптоми й обов’язково звертатися до лікаря», – розповіли в департаменті охорони здоров’я Дніпропетровської ОДА.

Фахівці нагадали, як убезпечити себе від отруєння кавунами. Ягоди не слід купувати на стихійних ринках. А ще – відрізати шматок від немитого плоду, аби перевірити його на стиглість.

«Вдома кавун необхідно ретельно помити. Спочатку потріть його щіткою, після – обдайте окропом, холодною водою та дайте висохнути. Розрізаний кавун зберігайте у холодильнику не більше доби», – додали фахівці.

Можна перевірити кавун на наявність нітратів. Для цього шматок м’якоті слід помістити у склянку з водою. Якщо рідина набула яскраво-рожевого кольору – будьте обережні: у баштанній багато нітратів.