На Дніпропетровщині створено єдиний протитуберкульозний заклад

У Дніпропетровській області об’єднали обласні протитуберкульозні диспансери в одну структуру. Усі медичні заклади приєднали до Криворізького диспансеру. До нього увійшли “Дніпропетровське обласне клінічне лікувально-профілактичне об’єднання “Фтизіатрія” ДОР”, “Кам’янський протитуберкульозний диспансер” ДОР”, “Обласний дитячий спеціалізований центр” ДОР, “Дитячий фтизіопульмологічний медичний центр” ДОР”.

«Кривий Ріг є індустріальним центром області. Через промислову навантаженість рівень захворюваності на туберкульоз часто буває вищим за загальний обласний. Так, захворюваність у Кривому Розі за даними, наприклад, 2018 року складає 84,2 випадки на 100 тис населення, а вже у 2019 — 88,7, в той час як в області загалом — 77, а в Україні – 62», — розповів голова Дніпропетровської обласної ради Микола Лукашук.

У цілодобовому стаціонарі Криворізького протитуберкульозного диспансеру лікування проходять жителі багатьох околишніх територій, що в цілому складає обсяг обслуговування до мільйона осіб, а це третина населення області.

Екстрена необхідність у об’єднанні закладів полягала в тому, що згідно Державній стратегії розвитку системи протитуберкульозної медичної допомоги кожен регіон має створити єдиний протитуберкульозний заклад, що має статус регіонального фтизіопульмонологічного медичного центру. Лише його фінансуватиме НСЗУ. Голосування за об’єднання було винесене на позачергову сесію, адже подати документи на заключення договорів з НСЗУ потрібно вже на початку квітня цього року.

«Саме тому необхідно було вже зараз об’єднати усі обласні протитуберкульозні диспансери в одну юридичну структуру, аби гроші лікування отримували пацієнти всієї області, а лікарі усіх 5-ти закладів отримували зарплатню», — зауважив голова Дніпропетровської обласної ради.

Також Микола Лукашук запевнив, що усі 5 протитуберкульозних закладів залишаться на своїх місцях, працюватимуть та надаватимуть допомогу хворим. Для пацієнтів та лікарів нічого не змінюється. Це лише юридичне об‘єднання, а існуючі заклади продовжать функціонувати як філії або окремі відділення по суті однієї лікарні.