На Дніпропетровщині у патронатних родинах виховується 31 дитина

У патронатних родинах області виховується 31 дитина. Загалом на Дніпропетровщині – 16 таких сімей. Там про хлопчиків та дівчаток піклуються.

Про це повідомили в обласній військовій адміністрації.

«Патронат – домашня форма виховання. Де дитині тепло та зручно. Де в неї є свій куточок. У нас в області перша така родина з’явилась п’ять років тому», – зазначила начальниця Служби у справах дітей ДніпроОДА Олена Жадько.

Одна з найбільших патронатних родин – у Дніпрі. Там нині мешкає 7 рідних братиків та сестричок. Чотири хлопчики і три дівчинки. Наймолодшому 2 роки, найстаршому – 12.

Патронатна вихователька Олена каже, вони з чоловіком цих дітей взяли 23 лютого. Наступного дня почалася війна. Було страшно, але покинути малечу не могли. А ще було складно, бо позачинялися дитячі садки, гуртки та секції, школи – лише онлайн.

«Моя бабуся ще після війни прихистила сусідську дівчинку-сироту. Так і виховала її разом з моєю мамою, як рідних сестер. Любов до дітей у мене на якомусь підсвідомому рівні», – припускає Олена.

Вона додала, кожна дитина потрапляє під патронат зі своєю складною історією. Кожна – потребує допомоги.

Найперше правило мами-виховательки – обов’язковий режим дня. Рухливі ігри, розвиваючі заняття. Повноцінне харчування. Часто з рідними батьками діти голодували.

«Малюємо, пишемо, граємо. Ввечері ділимося, як пройшов день. Говоримо. Діти змінюються. Буквально оживають», – розповіла вихователька.

Першокласниця Інеса мріє стати лікарем аби допомагати людям. Зізнається, жити у патронатній родині їй подобається.

«Я вчитися полюбила. Вже навіть табличку множення на 2 знаю», – сказала Інеса.

Олена та її чоловік мають трьох рідних синів. Патронатну родину створили півтора роки тому. Подали заявку, пройшли тримісячні курси. Після цього прийняли до себе перших маленьких вихованців.

«Коли забирали перших дітей з лікарні, була страшна ожеледиця та снігопад. Малі дуже чекали. Перший час було важко. Потрібно було вчити вихованців звичайним побутовим речам. Знайти з ними спільну мову, обігріти їхні душі, відгодувати», – сказала Олена.

Патронатні родини – форма виховання для дітей, позбавлених батьківського піклування. Хлопчиків та дівчаток влаштовують у тимчасові сім’ї. А їхнім батькам або законним опікунам дають час вирішити проблеми: знайти роботу, привести до ладу помешкання.